Klavírny recitál v Malej sále Reduty

V utorok 18. februára sa uskutoční štvrtý koncert cyklu Klavír a klaviristi. V Malej sále SF sa predstaví kórejský klavirista Jinsang Lee, ktorý v roku 2009 triumfoval na súťaži Concours Géza Anda v Zürichu.

18.02.2020 07:00
Jinsang Lee Foto:
Jinsang Lee
debata

Ako prvý účastník v histórii tejto súťaže získal všetky špeciálne ceny: cenu publika, cenu Mozart, cenu Schumann.

Do svojho programu v bratislavskej Redute zaradil mladý interpret diela Ravela, Mendelssohna Bartholdyho, Brahmsa a Schumanna.

Pri hľadaní dokonalého zvuku sa Jinsang Lee vydal neobvyklou cestou. Pod vedením Stefana Knüpfera (majstra techniky klavíra a hlavného predstaviteľa dokumentu Pianomania) pokračoval vo vzdelávaní vo firme Steinway v Rakúsku, aby podrobne porozumel celému výrobnému procesu a technike klavíra. V továrni Steinway v Hamburgu sa sám učil remeslu výroby klavírov. S týmito znalosťami a zručnosťami pokračuje Jinsang Lee vo svojej kariére klaviristu, pričom sa s publikom delí o svoju cestu k dokonalému klavírnemu zvuku.

Hudobné vzdelanie získaval najskôr v Kórei pod vedením Daejina Kima, v štúdiu pokračoval u Wolfganga Manza a Julie Goldstein v Nemecku a absolvoval v triede Pavla Gililova v Rakúsku. Ako vášnivý komorný hráč je členom súboru Beethoven Trio Bonn a spolu vystupujú na rôznych koncertoch komornej hudby. Do konca roku 2020 spolu dokončia kompletnú nahrávku klavírnych trií Ludwiga van Beethovena.

Jinsang Lee je v súčasnosti členom fakulty Korea National University of Arts. Koncert sa začne o 19.00 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Robert Schumann #Maurice Ravel #Mendelssohn-Bartholdy #Johannes Brahms