Britskú popmusic diktuje Stormzyho grime

Británia má nepochybne jednu z najvplyvnejších hudobných scén na svete. Tradícia hudby z ostrovov presiahla kontinent už v minulom storočí napríklad folklórom. Najmä prostredníctvom komunít prisťahovalcov sa v Severnej Amerike zabývali prvky škótskeho a írskeho folku, u nás nadiktovali trend napríklad anglickí indie rockeri.

20.02.2020 09:00
raper stormzy je podla britskych hudobnych... Foto:
Raper Stormzy je už druhý rok po sebe najlepším mužským sólo interpretom Británie.
debata

V Británii vznikli hybridné žánre ako britpop, triphop, folk punk, v nočných kluboch sa hrával drum and basso, dubstep a grime ešte pred tým, ako expandovali za hranice ostrovov. Británia má teda za sebou kus poriadnej hudobnej práce a obraz o jej súčasnej mainstreamovej scéne ponúka prehľad víťazov Brit Awards, ktoré sú obdobou amerických hudobných cien Grammy.

Generické rádiové pesničky

Popovou speváčkou so zatiaľ najpredávanejším albumom na zemeguli je tiež britská hudobníčka Adele. Držiteľka siedmich britských hudobných cien tento rok medzi nomináciami na Brit Awards pre vlaňajšiu tvorivú pauzu, ktorú podľa najnovších vyjadrení na svadbe jej priateľky, prelomí v septembri novým albumom, nefigurovala, nechala tak priestor menej okukaným tváram.

Najlepšou ženskou popovou hudobníčkou roka je Mabel, speváčka so španielsko-britskými koreňmi. Tvorba Mabel dokonale zapadá do dramaturgie komerčných rádií, no je otázne, či zostane refrén Don't call me up, I'm going out tonight (Nevolaj mi, dnes večer idem von) v povedomí aj po tom, ako jej skladbu Don't Call Me Up zatlačia v rebríčkoch nové sexy hitmakerky. Podobných popových interpretiek sa totiž každý deň narodí viac, ako by sme potrebovali.

Na festivale Pohoda však vystúpi FKA Twigs. Tú síce Mabel v kategórii najlepší ženský sólový výkon porazila, no na rozdiel od „rádiovej“ Mabel, je umelecká reprezentácia a performancia FKA Twigs autentická a rozpoznateľná na prvé počutie či videnie.

Žáner grime na špičke britského ľadovca

Najlepším mužským interpretom nie je ani Michal Kiwanuka, ani Dawe, ani Harry Styles a ani nováčik roka Lewis Capaldi, ale už po druhýkrát si cenu v kategórii najlepší mužský sólový výkon odniesol raper Stormzy. V lete budú môcť posúdiť kvalitu Stormzyho kázania zjemneného prvkami r'n'b a soulu aj návštevníci festivalu Pohoda.

Britskí odborníci sa „ulakomili“ na hip hop aj v kategórii album roka. Cenu udelili raperovi Daveovi okrem iného aj za sociálne angažované texty na jeho prvom štúdiovom albume Psychodrama, ktorý hudobný magazín Pitchfork počastoval prívlastkom „katarzné terapeutické sedenie“. Dave aj Stormzy vzišli z londýnskej ulice, svoju tvorbu šírili sprvu na youtube a ako sa na talentovaných MC patrí, dotiahli to z undergroundu až na obálky svetových magazínov ako Time či Guardian.

Stormzyho freestyleová nahrávka Shut Up je vôbec prvou svojho druhu, ktorá sa dostala do prvej štyridsiatky najlepších skladieb britskej hitparády. Skladba Vossi Bop z albumu Heavy Is The Head definuje jeho štýl, a teda miešanie páčivých rádiových nálad s grimeovou dynamikou. Ako vôbec prvý predstaviteľ žánru grime headlineroval vlani festivalu Glastonbury, ktorého program z majoritnej časti tvorí rock. Žáner grime sa do hlavného prúdu nedostal dnes, no nebolo to tak dávno, čo sa album Dizzee Rascala Boy In Da Corner prešmykol z kulís londýnskej ulice k masám po celom svete a otvoril cestu ďalším raperom. Stormzy vydal svoj prvý album v spolupráci s producentom Adele Fraserom T. Smithom, ktorý mu pomohol naplniť jeho ideu: ukázať ľuďom, že grime dokáže znieť melodicky a páčivo.

Rock z ostrovov nezmizne

Kto je Lewis Capaldi? Nováčik roka a autor najlepšej skladby roka. Someone You Loved z jeho debutového albumu Divinely Uninspired To A Hellish Extend nabitého piesňami s vysokým potenciálom hitovosti si pravdepodobne púšťajú pred spaním tisícky ľudí a Capaldiho chrapľavý, dramaticky presvedčivý prejav znásobuje ich túžbu ľúbiť.

Najlepšou skupinou sú rockeri Foals. Kapela z Oxfordu funguje od roku 2005 a porazila tak žánrovo príbuzných britských veteránov Coldplay. Najlepšími zahraničnými hudobníkmi sú čerstvá držiteľka Grammy, speváčka Billie Eilish, a extravagantný chameleón, raper Tyler, The Creator.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Brit Awards #FKA twigs #Stormzy