Nahrali pieseň pre Jána a Martinu podľa Lennona a Štrpku

21. februára na druhé výročie smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bude zverejnená pieseň venovaná ich pamiatke. Naspievali ju spoločne Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš.

21.02.2020 09:00
debata (30)

„A stále sa nám marí,
že si tu s nami Ján
a úsmev v tvojej tvári
pokojne pláva k nám.“

To sú slová piesne venovanej Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, ktorú spoločne naspievali Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš. Emotívna skladba nesie názov Predstavujem si krajinu a jej text, na melódiu legendárnej Imagine od Johna Lennona, napísal v roku 1989 Ivan Štrpka.

Zaspieval ju Dežo Ursíni na festivale vo Valašskom Meziříčí a venoval ju Janovi Palachovi. Po 30 rokoch znie znova 21. februára o 9. hodine. Vypočuť si ju môžete bezplatne na www.predstavujemsikrajinu.sk aj na www.pravda.sk.

Skladbu po 30 rokoch oživil Marek Kučera. Zavolal Ivanovi Štrpkovi s prosbou o súhlas o opätovnú hudobnú interpretáciu jeho textu. Zároveň oslovil hudobníkov Roberta Pospiša a Martina Sillaya, ktorí sa postarali o produkciu a nový aranžmán piesne. Idea bola jasná – nahrať skladbu, ktorá bude dôstojnou spomienkou na život, lásku a odhodlanie dvoch mladých ľudí, Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Vychádzajúc z textu Ivana Štrpku, sa pieseň nazvala Predstavujem si krajinu a začiatkom februára ju do štúdia Real Music House prišla naspievať pätica slovenských interpretov. Milan Lasica, Nora Ibsenová, Emma Drobná, Erik Šulc a Robert Pospiš.

Erik Šulc pri nahrávaní piesne Predstavujem si... Foto: Martina Mlčúchová
Predstavujem si krajinu Making of 022020 martina mlcuchova-8 Erik Šulc pri nahrávaní piesne Predstavujem si krajnu.

Všetky hudobné nástroje, okrem violončela, ktorým do skladby prispel Jozef Ľupták, nahral Robert Pospiš s Martinom Sillayom. Videoklip k piesni natočil Miro Remo a Dušan Husár, ktorý časť klipu snímal na 16 mm kameru. O farebnú korekciu obrazu sa postarali Petr Simon a Pavel Marko.

Tvorcovia pri nahrávaní piesne Predstavujem si... Foto: Martina Mlčúchová
Predstavujem si krajinu Making of 022020 martina mlcuchova-22 Tvorcovia pri nahrávaní piesne Predstavujem si krajinu.

„Oslovili sme interpretov rôznych hudobných žánrov a rôzneho veku. Cieľom bolo ukázať, že je možné spojiť sily, nadchnúť sa pre dobrú vec a vytvoriť niečo krásne. Niečo, čomu spoločne veríme a chceme šíriť ďalej. Môžeme mať iné názory, pozerať na svet zo svojich perspektív, ale v základných ľudských hodnotách by sme mali byť jednotní a stáť pri sebe,“ povedal autor projektu Marek Kučera. Všetci, ktorí sa na projekte podieľali, to robili z vlastného presvedčenia a bez nároku na honorár.

Emma Drobná pri nahrávaní piesne Predstavujem... Foto: Martina Mlčúchová
Predstavujem si krajinu Making of 022020 martina mlcuchova-36 Emma Drobná pri nahrávaní piesne Predstavujem si krajinu.

Na stránke www.predstavujemsikrajinu.sk, ktorú navrhol Rasťo Tupý v spolupráci s Milošom Homolom, sa nachádzajú aj čiernobiele fotografie Martiny Mlčúchovej. Jej 69 fotografií tvorí príbeh vzniku piesne, ktorá je zároveň i tichou spomienkou na Jána Palacha.

Pieseň Predstavujem si krajinu je venovaná pamiatke Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ľuďom, ktorí svoje životy zasvätili vyššiemu princípu – dobru a spravodlivosti. Ľuďom, ktorí zmenili Slovensko, a nikdy sa o tom nedozvedeli.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján a Martina