Skupina ICONITO si uctila Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú

Skupina ICONITO prichádza s epickou skladbou na počesť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kapela považuje tému vraždy Jána a Martiny je celospoločenskú občiansku záležitosť, na ktorú by sa nemalo zabudnúť.

22.02.2020 07:00
Iconito Cas sa krati Foto:
Iconito: Čas sa kráti
debata (5)

Do skladby si skupina pozvala významného slovenského herca Dušana Jamricha, ktorý v nej zarecitoval. K piesni vznikol aj emotívny klip, kde si Jána a Martinu zahrali Peter Martinček a Katarína Macková. Líder skupiny Kristián Dufinec v ňom opäť vystupuje ako goral a parafrázuje text slovenskej hymny. Vypočujte si veľkolepú novinku od východoslovenskej skupiny ICONITO a pozrite si klip, z ktorého vám naskočia zimomriavky.

Hudbu k skladbe „Čas sa kráti“ napísal Kristián Dufinec a Martin Rusnák, text má na konte Kristián Dufinec a Dušan Plichta. O mix a master sa postaral Peter Jakab v štúdiu Sinus Records. Producentami skladby sú Kristián Dufinec, Martin Rusnák, Peter Jakab a Marián Vojtko.

„Prvá verzia textu vznikla krátko po vražde Jána a Martiny, celú produkciu piesne sme sa však z viacerých dôvodov rozhodli nerealizovať. Ale teraz, po dvoch rokoch po tejto udalosti, keď sa prirodzene s pribúdajúcim časom dostáva pomaly do úzadia, sme sa rozhodli priložiť ruku k dielu a podporiť iniciatívy, ktoré sprítomňujú odkaz Jána a Martiny. Myslím si, že hudobná tvorba by mala reflektovať nielen príjemné témy, ale aj podstatné spoločenské témy. Tu nejde o politiku. Ide o občiansku vec a poctu dvom mladým ľuďom, ktorí museli pre našu krajinu obetovať neprimerane veľa,“ vysvetľuje líder kapely ICONITO Kristián Dufinec.

Pieseň nesie silné posolstvo a ako upozorňuje kapela, nie je politickou objednávkou žiadneho subjektu.

„Posolstvo piesne možno vyjadriť v troch rovinách. Prvú rovinu vyjadruje text refrénu „Nad Tatrou opäť hrmí…“ Odkazuje na skutočnosť, že úkladná vražda novinára a jeho snúbenice, nie je iba nesmiernou tragédiou, ale aj podstatnou dejinnou udalosťou v histórii našej krajiny. Z uvedeného dôvodu sme si dovolili parafrázovať text štátnej hymny, ktorý v minulosti vznikol tiež ako reakcia na podstatné spoločenské udalosti,“ hovorí Kristián Dufinec.

Druhú rovinu reprezentuje recitatív pána Dušana Jamricha, ktorý znie po druhom refréne a končí sa slovami: „zabrániť tak hĺbke času, aby sa na ne zabúdalo.“

„Tento odkaz zvýrazňuje význam každého pripomenutia si odkazu Jána a Martiny v plnej krutosti a čo najväčšej reálnosti tak, aby bol tento odkaz v spoločnosti živý aj po rokoch. Tretiu rovinu posolstva piesne vyjadruje scenár klipu a záverečné slová piesne: „čas sa kráti nám“. Klip pripomína aspoň z malej časti hodnotu tých najcennejších vecí, ktoré Ján a Martina museli obetovať. „Čas sa kráti“ nám zároveň pripomína našu vlastnú pominuteľnosť a vyzýva k zodpovednému správaniu sa nielen vo verejnom živote či v politike, ale aj v osobnom živote a rodine. Nech podstata hodnôt, za ktoré pri svojej práci bojoval Ján Kuciak a o ktorých svedčil vlastným životom, pretrváva aj v našich každodenných životoch,“ konštatuje Kristián.

K piesni vznikol emotívny klip, ktorý sa nakrúcal v Michalovciach, v Ždiari, vo Vajnoroch a v Chorvátskom Grobe. Jána a Martinu si zahrali Peter Martinček a Katarína Macková. V klipe ďalej účinkujú Vladimír Rajci, Anna Mikušová, Nina Lillian Dufincová, Adam Zábražný a samozrejme skupina ICONITO. Na videoklipe sa už tradične podieľal tím z Michigan Cretive Factory, ktorej zástupcom je samotný spevák Kristián Dufinec.

„Námet, scenár a réžiu som si zobral na starosť ja spolu s Michalom Tkáčom z firmy Cyber Gods. O kameru sa postaral Adrián Jenčo z Cube Art Pictures. Chémia funguje a po niekoľkých spoločne nakrútených klipoch vie každý z nás, čo môže od toho druhého očakávať. Napriek tomu, že som Jána a Martinu, osobne nepoznal, mám potrebu rozprávať o tejto téme. Myslím si, že zasiahla mnohých z nás. Osobne to vnímam citlivo aj kvôli príbuznému veku. Neviem si predstaviť, že by som zanechal všetko, o čom snívam a budujem, pretože by o tom rozhodol niekto iný, ako ja sám. To nie je fér. Ak je toto aspoň malý kúsok, ktorý môžeme ako umelci darovať ich pamiatke – tak je to našou povinnosťou – zakričať najlepšie ako vieme našimi vyjadrovacími prostriedkami…“ vyznal sa Kristián Dufinec.

Skupina ICONITO pochádza pôvodne z Michaloviec a hrá v zložení Kristián Dufinec – spev, gitara, Martin Rusnák – sólová gitara, spev, Silvester Michalenko – klávesy, spev, Pavol Bačkay – basgitara, spev a Michal Fedor – bicie. Dvaja noví členovia priniesli do kapely svoj rukopis a posun v ďalšej tvorbe. Aktuálne skupina ICONITO začína pracovať na novom singli a dokončuje druhý album.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján a Martina