Karikaturista a muzikant Jan Vyčítal odišiel na poslednú potulku

"Nič som neobjavoval, proste od malička som kreslil a maľoval,“ tvrdil Jan Vyčítal.

03.03.2020 07:56
Honza Vyčítal Foto:
Spoluzakladateľ kapely Greenhorns Honza Vyčítal.
debata

Pytliaka Říhu a naježených kocúrov poznali z jeho kreslených vtipov nielen čitatelia legendárneho Dikobrazu, Mladého světa aj českých denníkov. Karikaturista, spevák, textár, gitarista, jeden z priekopníkov českej country music a zakladajúci člen skupiny Greenhorns v nedeľu zomrel. O týždeň by mal 78 rokov.

"Populárna postavička mi občas pomohla. Keď nás v lese nachytala stráž, uvideli ma a hneď povedali: Á, to je pytliak Říha, tak to je v pohode,“ povedal tramp telom i dušou pre Pražský denník. Ešte v prvom desaťročí 21. storočia stíhal kresliť množstvo vtipov, koncertovať a vydávať platne. Časom sa z hudobnej scény vytratil, s hudbou pre nezáujem publika skončil a karikatúry robil už len na objednávku.

Pražský rodák (narodil sa 1. marca 1942) vyštudoval na strednej výtvarnej škole odbor propagačná grafika. Pracoval vo výtvarnom oddelení Československej televízie, ale veľmi rýchlo sa presadil ako karikaturista a výtvarník s nezameniteľným rukopisom. Po roku 1968 mohol publikovať len pod pseudonymom. Neskôr sa jeho obrázky na stránky periodík vrátili. Začiatkom 70. rokov musel zmeniť názov kapely, a tak sa z Greenhorns stali Zelenáči. Normalizátori zakázali Vyčítalovi aj písať piesňové texty, opäť mu pomohli pseudonymy, ale aj meno Josefa Šimka.

Otextoval napríklad nezabudnuteľné hity ako Oranžový Expres, Pivní džíp, Cadillac, Blízko Little Big Hornu či To tenkrát v čtyřicátom pátom – v nej hovoril o tom, že Plzeň oslobodila americká armáda generála Pattona, čo sa dobovým vládcom nehodilo do karát. Na tú istú melódiu vznikla aj trpká variácia To tenkrát v šedesátom osmom.

Posledných desať rokov žil zabudnutý. "Vážení priatelia, so zármutkom vám oznamujeme, že na posledný vandr do večného kraja modrej trávy odišiel zakladajúci člen skupiny Greenhorns. Suchú cestičku a slnko nad hlavou,“ zaželali svojmu kamarátovi na poslednej ceste členovia kapely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jan Vyčítal