Skupina Public Enemy vyhodila jedného zo zakladajúcich členov

Americká hip-hopová formácia Public Enemy vyhodila svojho zakladajúceho člena Flavor Flava.

03.03.2020 16:00
Public Enemy Foto:
Zľava: Raperi Chuck D a Flavor Flav z kapely Public Enemy.
debata

Dôvodom je spor po tom, ako sa ostatní členovia rozhodli vystúpiť na predvolebnej akcii Bernieho Sandersa.

Public Enemy „budú pokračovať bez Flavor Flava“, oznámila skupina s tým, že mu ďakujú za uplynulé roky a želajú mu všetko dobré. On následne prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter adresoval reakciu lídrovi formácie Chuckovi D. „Ty chceš zničiť niečo, čo sme budovali vyše 35 rokov pre POLITIKU? Som teraz veľmi sklamaný z teba aj tvojich rozhodnutí,“ napísal.

Konflikt spustil list, ktorý Flavor Flav a jeho právnik v piatok poslali vedeniu Sandersovej kampane a konštatovali v ňom, že počas vystúpenia Public Enemy Radio bez povolenia použili podobu Flavor Flava a jeho ochrannou známkou chránené hodiny. „I keď Chuck, samozrejme, môže slobodne vyjadrovať svoje politické názory, ako uzná za vhodné, jeho hlas nehovorí za celé Public Enemy,“ napísali v liste. Flavor Flav neskôr v tweetoch konštatoval, že Public Enemy bez neho neexistuje a vyhlásil, že Sandersa nechcel podporiť.

Chuck D sa pritom cez víkend vyjadril, že jeho spor s Flavor Flavom siaha ďaleko do minulosti a jeho „posledná kvapka bola už dávno“. Flavor Flav okrem iného zažaloval Chucka D, tvrdiac, že mu už niekoľko rokov nevyplatili tantiémy za hudbu, koncerty a reklamné predmety.

Public Enemy Radio – nástupnícka formácia vedená Chuckom D, v ktorej pôsobia aj DJ Lord, Jahi a šestica S1W, bude podľa vyhlásenia pokračovať vo vystupovaní a v apríli vydá nový album.

Public Enemy vznikli v roku 1985. Medzi ich najúspešnejšie albumy patria It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back (1988), Fear Of A Black Planet (1990) alebo Apocalypse 91… The Enemy Strikes Black (1991). Zatiaľ posledná štúdiovka s názvom Nothing Is Quick in the Desert im vyšla v roku 2017. Americký magazín Rolling Stone skupinu zaradil v roku 2004 na 44. priečku v zozname 100 najlepších interpretov všetkých čias. V roku 2013 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Public Enemy