Led Zeppelin schody do neba neukradli

Deväť z jedenástich sudcov rozhodlo, že formácia neskopírovala časť gitarového riffu zo skladby Taurus formácie Spirit.

11.03.2020 12:20
len zeppelin Foto:
Kultová kapela Led Zeppelin je jednou z najostrejších rockových skupín sveta.
debata (8)

Už nefungujúca britská kapela Led Zeppelin sa v súvislosti s jej hitom Stairway to Heaven nedopustila porušenia autorských práv, rozhodol o tom odvolací súd v San Franciscu. Zároveň tak potvrdil rozsudok z roku 2016, keď porota uviedla, že kapela sa nedopustila plagiátorstva.

Súd v roku 2018 uznal, že sudca počas prvého procesu urobil niekoľko chýb a preto súhlasil s opätovným prerokovaním prípadu. V pondelok však deväť z jedenástich sudcov rozhodlo v prospech Led Zeppelin.

Michael Skidmore, pozostalý zosnulého gitaristu známeho ako Randy California, v roku 2014 uviedol, že Led Zeppelin skopírovali časť gitarového riffu Stairway to Heaven z piesne Taurus, ktorú California nahral v roku 1968 s americkou kapelou Spirit. Skidmore vtedy uviedol, že 76-ročný gitarista Jimmy Page mohol počuť pieseň Taurus koncom 60. rokov minulého storočia, keď kapely spolu koncertovali.

Kapela Led Zeppelin vznikla v roku 1968 v Londýne a pôvodne sa volala New Yardbirds. Tvorili ju spevák Robert Plant, spomínaný gitarista Jimmy Page, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham.

Status superhviezd a dnes už legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Z nej pochádza aj pieseň Stairway To Heaven, ktorá je jednou z najznámejších skladieb skupiny.

Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej Coda (1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry.

Niekoľkokrát sa však ešte na pódiu stretli, za bubny sa aj na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký časopis Rolling Stone ich označil za „najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov“. V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Led Zeppelin #Stairway to Heaven