Nový album Dana Bártu Kráska a zvířený prach žánrovo nezaškatuľkujete

Dan Bárta & Illustratosphere nahrali po dlhých siedmich rokoch nový štúdiový album, ktorému dali názov Kráska a zvířený prach. Plánované turné, na ktorom chceli album predstaviť, museli odložiť na neskorší termín.

15.03.2020 07:00
barta sita Foto:
Dan Bárta chystá k novému albumu aj koncerty.
debata

Album Kráska a zvířený prach obsahuje 11 nových pôvodných piesní a celkovo 13 trackov, ktoré vznikli pod aranžérskym dohľadom Filipa Jelínka alebo ako výsledok spoločného hráčskeho ohmatávania a napínania základnej štruktúry piesne.

Žánrovo ťažko zaraditeľný album s charakteristickým zvukom formácie Illustratosphere, ktorý je nota bene tiež súčasťou autorskej práce, keďže zvukový dizajn je dielom gitaristu Miroslava Chyšku, je i napriek pestrosti jednotlivých aranžmánov hutným a súdržným celkom, postaveným na zmysle pre kompozíciu, citlivú intrepretáciu, kreativitu a sile hráčskeho umu jednotlivých členov a textov Dana Bártu, ktoré sa vyznačujú jeho osobitou poetikou.

Dve piesne v angličtine z pera Alžběty Plívovej a jedna autorská, dokonca v slovenčine, české texty dobre doplňujú. Rytmika Illustratosphere Robert Balzar a Martin Valihora hrá na novom albume v mimoriadnej harmónii a rozpoložení.

„Niektoré kusy sú intímne až minimalistické, iné košatejšie. Myslím si, že sme sa úspešne vystihli, je to pevné, pekný tvar, urobili sme krok správnym smerom a som si skoro istý, že fanúšikov opäť potešíme a nedôverčivých príjemne prekvapíme,“ hovorí o novom albume spevák Dan Bárta.

Štúdiová novinka vychádza digitálne, na CD aj dvojvinyle. Pôvodne jednorazový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčskeho pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R., Dana Bártu, Filipa Jelínka a Miroslava Chyšku, doplnený triom Roberta Balzara, ktorý vznikol na prelome tisícročia, sa aj cez viacero personálnych zmien ukázal ako životaschopný.

Prvý album Illustratosphe­re(2000) zaznamenal solídny úspech, získal rad ocenení a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Nasledovali ďalšie štúdiové albumy Entropicture(2003), Animage(2008) a Maratonica(2013). V súčasnej dobe hrá kapela v zostave Dan Bárta(spev), Filip Jelínek(klávesy), Miroslav Chyška(gitara), Robert Balzar(kontrabas, basová gitara) a Martin Valihora(bicie). Nový album vyšiel 13. marca.

debata chyba