Richenel nechcel byť tvárou holandského popu

Spomínate si na refrén disko hitu Dance around the World, v ktorom v Amsterdame usadený Richenel vyzýva tancovať všetky dievčatá a chlapcov po celom svete? Richenel v pondelok vo veku 63 rokov zomrel. Dance Around the World nie je ani zďaleka vrcholom jeho tvorby.

18.03.2020 14:00
richenel autor foto discogs Foto:
Richenel zomrel vo veku 63 rokov.
debata

Jedným z jeho najvydarenejších albumov je debut La Diferencia. Vyznáva sa tu prevažne z emocionálnych zlomenín, tanečné rytmy sú zaprášené na páske kazety s esenciálnymi bítmi, ktoré dosiahol s drum mašinami TR-808 a 909. Po prvý raz vyšiel album v roku 1982 na kazete v jedinom a dnes už kultovom „kazetovom“ holandskom vydavateľstve Fetisj. Richenel už vtedy vedel, že chce byť čo najpopulárnejší. Našťastie však ešte skôr, ako sa tak trochu proti svojej vôli infikoval do televíznych šou a mainstreamových rebríčkov, zúročil v debute podhubie mestského undergroundu či performatívneho umenia, z ktorého vzišiel. No kvality La Diferencie už v ďalšej tvorbe nedosiahol.

La Diferencia je ovplyvnená poriadnym hudobným gulášom, Richenel v 80. rokoch vstrebával hudby ako Colourbox, Grace Jones, Heaven 17, Fad Gadget, Talking Heads či Simple Minds a na albume sa v symbióze pomiešali vplyvy postpunku, funku aj soulu. "Udalosti sa rýchlo rozbehli, keď som vydal debut a pár samostatných nahrávok. Objavili ma dvaja producenti a zvyšok je už história. Vyrobili pre mňa hity a Epic/CBS (vydavateľstvo pozn. red.) so mnou podpísalo zmluvu. Nevedel som, aké to môže mať reálne následky a keď som si ich uvedomil, bolo neskoro. Musel som byť komerčný a spievať hity, čo som nenávidel. Ale podpísal som zmluvu a nemohol som s tým nič robiť,“ vyznal sa Richenel v rozhovore pre portál banbantonton.

Hudobní fajnšmekri mu to nemôžu mať za zlé, na rádiové odrhovačky z albumov A Year Has Many Days (1987) či Oasis (2010) radšej potichu zabudnú. La Diferencia je totiž album, ktorý hovorí sám za seba, bez ohľadu na kontext, v akom sa Richenel neskôr ocitol. Tak "Keep My Enemy Burning“, nech jeho neprajníci „zhoria“, ako spieva Richenel v skladbe Autumn.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #pop #Richenel