Stíhaš počúvať? Album roka nahral Gleb

"Budete svedkami najbizarnejšieho udeľovania Rádio hláv v histórii," uviedol dvanásty ročník slávnostného odovzdávania cien Radio_Head Awards moderátor rádia FM Martin Staňo skrz ochranné rúško, kráčajúc po chodbe Slovenského rozhlasu. Laureáti a slovenskí hudobníci mali oslavovať na pódiu bratislavského NTC a priamy prenos sa mal vysielať na obrazovkách RTVS, no pre pandemické opatrenia sa tak, pochopiteľne, nemohlo stať.

19.03.2020 10:40 , aktualizované: 15:07
ALBUM ROKA Foto:
Hlavnú cenu Album roka získal Gleb.
debata

Udeľovanie preto prebiehalo v úspornom režime, vo vysielaní rádia FM. Okrem toho sme mohli sledovať live stream zo štúdia Slovenského rozhlasu na internete. Martin Staňo to zvládol aj bez koncertov a víťazi poďakovali v dokrútkach. Predstavovanie nominovaných doplnili komentáre. Krátkymi „fundovanými“ recenziami a „silnými rečami“ ich nešetril komik Joe Trendy. Organizátori improvizovali statočne, rúško dole pred ich vynaliezavosťou.

Počúvaj rýchlo a ešte rýchlejšie

Hlavné kategórie sú štyri a albumom vlaňajška sa stal Glebov grimeový Gauč Storytelling. V kontexte s nariadenou karanténou zvolil Gleb pre svoj druhý štúdiový album priam prorocký názov.

Konkurovali mu napríklad Katarína Máliková s albumom Postalgia, ktorá dostala cenu novinárov za najlepší album roka, či kapela Korben Dallas s Bazénom. Gauč Storytelling je aj nahrávkou roka v kategórii hip hop/rap/ r’n’b.

Gleb spočiatku spotreboval, čo dom bratislavských klubov dal. Od drum’n bassu, do ktorého ako MC na akciách repoval, cez glitch hop a trap, aby sa napokon našiel v žánri grime. Grime sa šíri od reperov z Anglicka, kde má korene, a v súčasnosti je tam už slušne etablovaný aj v mainstreame. Hudobné ceny Brit Awards už druhý rok po sebe vyhral ako najlepší sólo interpret raper Stormzy a albumom roka bola Daveova Psychodrama.

Gleb debutoval v roku 2017 albumom Lavička Pimpin, svojho času tiež nominovaným na Rádio hlavu a netvrdí, že jeho hudba je pre všetkých. Glebov rap je energický a prísny. "Stále idem „fast flow“, aj keď už to nie je taký extrém. Moji „fans“ mi posielajú videá, kde rapujú najzložitejšie rapové pasáže, plus na koncertoch idú so mnou každý riadok, takže v tomto smere som pokojný. Nerapujem rýchlo, to len niektorí ľudia pomaly počúvajú,” reagoval Gleb vlani v rozhovore pre Pravdu na otázku, či sú jeho texty v rýchlosti, akou ich chrlí, zrozumiteľné. "Gleb. Kým vy stihnete povedať jeho meno, on stihne odrapovať celý album, so svojimi kumpánmi sa opiť a nechať na bare sekeru na vaše meno,” okomentoval víťaza komik Joe Trendy.

Skladba roka? Ako vždy ju nahrala kapela Billy Barman. Bratislavčania síce minulý rok nový album nevydali, no fanúšikov počastovali okrem singla Červená armáda, tiež nominovaného v rovnakej kategórii, aj skladbou Doba doba. Frontman Juraj Podmanický sa v piesni pýta, „čo vlastne od nás chcú“. Porovnáva časy vtedy, keď sme boli tínedžeri, a teraz, keď nimi už nie sme a kupujeme tofu. Čo tým chcel básnik povedať, však z „halabala“ zosnovaného textu len ťažko vyabstrahovať. Dôležité však je, že Billy Barman zostáva plávať v pre kapelu signifikantných – utešených melódiách, ktoré ich fanúšikom podľa výsledkov hlasovania stále lahodia.

Zmysel pre detail

Ultrazvuk je projekt – na Slovensku dávno – etablovaných raperov Brančiho Kováča a Tona Suchotu a za rovnomenný album zinkasovali cenu paradoxne ako debutanti roka 2019. „Ultrazvuk je výnimočný tým, že vidí veľmi veľa detailov,“ zaznie v sample úvodnej piesne albumu, ako inak, s názvom Ultrazvuk. Vec a Tono naň pozvali napríklad Emmu Drobnú, Zuzanu Mikulcovú, Škrupa, Blackieho Hlavného či Beneho. A síce majú títo chlapci nad tridsať, stále ich baví „ponocovať v kluboch“. Cítia sa dobre a cítiť to aj z Ultrazvuku.

Cenu za prínos do hudby si zaslúžil Milan Lasica, textár, interpret, humorista, herec, ale najlepšie ho vystihuje prívlastok legenda, na čom sa zhodli aj slovenskí hudobníci v ankete. "Celý život som žil nielen s divadlom, ale aj s hudbou. Sprevádzala ma na každom kroku a nevedel som si život bez nej vôbec predstaviť. Preto ma táto cena, ktorú som dostal na staré kolená, veľmi potešila. Vážim si ju a ďakujem všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, aby som ju dostal, a prajem vám zdravie,” poďakoval laureát v dokrútke. Jedným z umelcov, ktorí Lasicu sprevádzali, bol Jaro Filip.

"Na celý svet sa dívam cez okno, lebo všade dobre doma najlepšie,” spieval Jaro Filip v skladbe Cez okno, ktorú otextoval Milan Lasica, a my s nimi musíme súhlasiť, či sa nám to páči, alebo nie.

Čo je nové na slovenskej rádio scéne, slušne reflektuje kategória objav roka. Vyhral ju The Curly Simon, no v kontexte aktuálnych udalostí stojí za pozornosť výrečný refrén skladby Vypínam jedného z nominovaných Alana Murína. Speváka „začalo baviť byť doma“ ešte predtým, ako to muselo začať baviť celý svet.

Prehľad víťazov Radio_Head Awards 2019

HLAVNÉ KATEGÓRIE

ALBUM ROKA 2019 Gleb – Gauč Storytelling

SKLADBA ROKA 2019 Billy Barman – Doba doba

OBJAV ROKA 2019 The Curly Simon

DEBUT ROKA 2019 Ultrazvuk – Ultrazvuk

POROTCOVSKÉ KATEGÓRIE

NAHRÁVKA ROKA 2019 – ELEKTRONICKÁ HUDBA Dephzac – Against the Flow

NAHRÁVKA ROKA 2019 – HARD & HEAVY Morna – Sentient Cultist

NAHRÁVKA ROKA 2019 – HIP HOP / RAP / RnB Gleb – Gauč Storytelling

NAHRÁVKA ROKA 2019 – WORLD MUSIC / FOLK Martin Geišberg – Na modrej planéte

NAHRÁVKA ROKA 2019 – KLASICKÁ HUDBA Lukáš Borzík – Slovo

NAHRÁVKA ROKA 2019 – JAZZOVÁ HUDBA David Kollar – Sculpting in Time

NAHRÁVKA ROKA 2019 – EXPERIMENTÁLNA HUDBA Miroslav Tóth – S’ihmon / Shibuya Motors – +

ALBUM ROKA 2019 / CENA NOVINÁROV Katarína Máliková – Postalgia

ŠPECIÁLNE OCENENIA

OCENENIE ZA PRÍNOS DO HUDBY Milan Lasica

OCENENIE NADÁCIE ADVANCE INVESTMENTS Kristína Mihaľová & Jakub Šedivý

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radiohead #Rádiohlavy