Spevák Roger Hodgson, hlas skupiny Supertramp, má 70 rokov

Ak aj niekto nepozná jeho meno, určite si zapamätal jeho hlas v legedárnom hite The Logical Song skupiny Supertramp. Roger Hodgson v nej pôsobil v rokoch 1969-1983 a aj keď sa potom vydal na sólovú dráhu, práve s ňou sa spájajú jeho najväčšie úspechy. Piesne, ktoré zložil a spieval v rámci repertoáru tejto britskej rockovej skupiny, hrá na koncertoch dodnes. Spevák, skladateľ, klávesista a gitarista Roger Hodgson sa v sobotu 21. marca dožíva 70 rokov.

21.03.2020 20:54
debata

Roger Hodgson (celým menom Charles Roger Pomfret Hodgson) sa narodil 21. marca 1950 v britskom meste Portsmouth. Keď mal dvanásť rokov, otec mu daroval gitaru a učiteľ v škole ho naučil hrať prvé tri akordy.

Po prvých hudobných začiatkoch v rôznych zoskupeniach si Hodgson náhodou v časopise Melody Maker prečítal inzerát svojho budúceho kolegu, klaviristu, skladateľa a speváka Ricka Daviesa, že novovznikajúca skupina hľadá ďalších členov. Už v roku 1970 skupina Supertramp vydala svoj prvý rovnomenný album, po ktorom hneď v roku 1971 nasledovala ďalšia platňa Indelibly Stamped.

Zásadný prelom v dráhe tejto skupiny priniesol rok 1974 a album Crime of the Century. Popri Rickovi Daviesovi a Rogerovi Hodgsonovi, ktorí sa spevácky aj skladateľsky dopĺňali, sa členmi skupiny stali saxofonista John Anthony Helliwell, basgitarista Dougie Thomson a hráč na bicie, Američan Bob Siebenberg (alebo tiež Bob C. Benberg).

V tejto zostave skupina vytvorila najväčšie hity, ktorými sa zapísala do histórie rockovej hudby. Prvým bola pieseň Dreamer, ktorú Roger Hodgson ako prvú skomponoval na svojom elektrickom piane Wurlitzer, keď si ho ako 19-ročný kúpil. Práve zvuk tohto klávesového nástroja sa stal pre skupinu typický, podobne ako Hodgsonov tenor, či Daviesov drsnejší bluesový spev.

Po albume Crime of the Century, ktorý zaznamenal komerčný úspech aj priaznivé ohlasy kritiky, nasledovala v roku 1975 platňa Crisis? What Crisis? Skupina sa medzitým presídlila z Británie do Spojených štátov amerických. Jej ďalší album Even in the Quietest Moments obsahoval hit Give a Little Bit, ktorý si obľúbila princezná Diana a Roger Hodgson s ním v roku 2007 vystúpil na štadióne vo Wembley v rámci koncertu na jej počesť.

Albumom Breakfast in America z roku 1979 dosiahla skupina umelecký vrchol svojej kariéry. Umiestnil sa na prvých miestach rebríčkov vo viacerých krajinách, predalo sa z neho 20 miliónov kópií a je jedným z najpredávanejších v histórii. Práve z neho pochádzajú piesne The Logical Song, Breakfast in America či Take the Long Way Home. Nasledoval úspešný koncertný album Paris (1980) záznam z parížskeho vystúpenia, na ktorom skupina zahrala prierez svojho repertoáru. V roku 1982 vydal Supertramp album …Famous Last Word…, posledný, na ktorom Hodgson participoval.

Po roku 1983 sa rozhodol vydať na sólovú dráhu. Od roku 1981 býval v Severnej Kalifornii, kde si vybudoval domáce štúdio, kým zvyšok skupiny žil v Los Angeles. „Po štrnástich rokoch so Supertrampom mi srdce povedalo, že si potrebujem urobiť prestávku a vychovávať svoje deti,“ komentoval toto rozhodnutie spevák.

Supetramp už bez Hodgsona vydal albumy Brother Where You Bound (1985), Free as a Bird (1987), Some Things Never Change (1997) a Slow Motion (2002). Intenzívne koncertovanie skupiny v nedávnej minulosti obmedzili zdravotné problémy speváka Ricka Daviesa.

Ako sólový spevák vydal Roger Hodgson albumy In the Eye of the Storm (1984), Hai Hai (1987) a Open the Door (2000). Nútenú prestávku v jeho dráhe si vyžiadala komplikovaná zlomenina zápästí na oboch rukách, ktorú utrpel pri páde z podkrovia svojho domu. Hoci mu lekári predpovedali, že už nebude nikdy hrať, po roku a pol sa zotavil.

V roku 2012 sa Roger Hodgson stal vo Francúzsku rytierom Rádu umení a Literatúry, je držiteľom viacerých vyznamenaní. V priebehu uplynulého desaťročia koncertoval na celom svete, v roku 2018 odštartoval turné pri príležitosti 40. výročia vzniku skupiny Supertramp a umelecky aktívny je aj v súčasnosti. V jednom z rozhovorov povedal: „Cítim sa ako najšťastnejší človek na svete, zarábam si na živobytie tým, či milujem, robím radosť ľuďom a na dve hodiny ich môžem odpútať od ich problémov. To ma udržiava v chode.“

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba