Zomrel poľský skladateľ Krzysztof Penderecki

Jeden z najslávnejších svetových skladateľov zomrel v nedeľu vo veku 86 rokov, informovala štátna spravodajská agentúra PAP a agentúra Reuters.

29.03.2020 10:55 , aktualizované: 13:21
penderecki Foto:
Skladateľ Krzysztof Penderecki.
debata

„Po dlhej a vážnej chorobe zomrel Krzysztof Penderecki – jeden z najväčších poľských hudobníkov, svetová autorita v oblasti klasickej hudby,“ uviedol poľský minister kultúry.

Velikán súčasnej hudby Penderecki v 50. a 60. rokoch 20. storočia experimentoval so zvukom a formou, ale neskôr prešiel od avantgardy ku klasickejšej hudbe.

Penderecki bol známy aj svojou filmovou hudbou, ktorá znela v snímkach ako Exorcista Williama Friedkina, Osvietenie režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980, v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom a vo filme Divokosť v srdci Davida Lyncha. Je tiež autorom Žalospevu pre obete Hirošimy. Známa je aj jeho skladba Pašie podľa sv. Lukáša v rôznych hudobných štýloch – západné obecenstvo ju vnímalo ako vzburu proti komunistickému režimu v Poľsku.

Penderecki sa narodil 23. novembra 1933 v meste Debica neďaleko Krakova. Hudobné vzdelanie získal skoro vo svojom živote a študoval tiež kompozíciu v Krakove. Rozruch vyvolal v roku 1959, keď anonymne prihlásil do súťaže mladých poľských skladateľov tri skladby a zvíťazil v troch rôznych kategóriách.

Aktívny bol takmer do konca svojho života – usporiadal vlastný hudobný festival k svojim 85. narodeninám, napísala tlačová agentúra DPA.

Asociácia Ludwiga van Beethovena v e-maile pre tlačovú agentúru AP označila Pendereckého za „veľkého Poliaka, výnimočného tvorcu a humanistu“, ktorý bol jedným najuznávanejších poľských skladateľov. Asociáciu založila Pendereckého manželka Elžbieta.

Bol oslavovaný doma aj v zahraničí a počas kariéry získal takisto štyri hudobné ceny Grammy, poslednú v roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #vážna hudba