Krzysztof Penderecki komponoval pre široké publikum

Najznámejší bol vari pre svoju hudobnú poctu obetiam jadrového výbuchu v Hirošime, za ktorú dostal cenu UNESCO, ale aj pre hudbu k svetoznámym filmovým dielam ako Osvietenie od Stanleyho Kubricka, Exorcista od Williama Friedkina či Divokosť v srdci v réžii Davida Lyncha.

31.03.2020 05:00
debata

Predovšetkým však bol jedným z najuznávanejších predstaviteľov hudobnej avantgardy 20. storočia, ktorá mala svoje zlaté obdobie v 50. a 60. rokoch a do ktorej novej formy zaodel klasickú hudbu v podobe oratórií, komorných a vokálnych diel aj opery. Poľský skladateľ a dirigent Krzysztof Penderecki zomrel v nedeľu v Krakove vo veku 86 rokov po dlhej chorobe. Poľskú tlačovú agentúru PAP o tom informovala skladateľova manželka Elžbieta.

Krzysztof Penderecki na snímke z roku 2013. Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Krzysztof Penderecki Krzysztof Penderecki na snímke z roku 2013.

Penderecki, často považovaný za najvýraznejšiu postavu súčasnej klasickej hudby, objavoval nové možnosti vývoja vážnej hudby experimentovaním s atonálnymi technikami, časom sa však jeho tvorba vracala k tradičnejším formám. Spolupracoval so všetkými veľkými symfonickými telesami v Európe aj v Spojených štátoch amerických, a aj vo vysokom veku bol napriek chorobe tvorivo činný.

„Túžil som po niečom, čo sa zdalo nedosiahnuteľné,“ povedal v jednom rozhovore v roku 2013. „Ako mladý skladateľ, ktorý sa pôvodne opovažoval zložiť len diela, ktoré nemali viac ako desať minút, som sa nakoniec odvážil skomponovať vyše hodinové skladby – na spôsob Johanna Sebastiana Bacha.“

Medzi Pendereckého najuznávanejšie diela patria oratóriá Pašie sv. Lukáša, Dies Irae či Osvienčimské oratórium, opera Stratený raj, ale aj symfonické oratórium Sedem brán Jeruzalema alebo Te Deum na počesť Jána Pavla II. V roku 1980 ho hnutie Solidarita požiadalo o skomponovanie diela pripomínajúceho protivládne protesty v gdanských lodeniciach v roku 1970. Neskôr toto dielo rozšíril a vzniklo z jeho slávne Poľské rekviem.

Rodák z Dębice neďaleko Krakova sa do povedomia širšieho publika dostal predovšetkým zásluhou filmovej hudby. Okrem spomenutých filmových diel zložil hudbu ku Kubrickovej Vesmírnej Odysei, k filmu Katyň od Andrzeja Wajdu alebo Prekliaty ostrov Martina Scorseseho.

V rokoch 1987 až 1990 bol umeleckým riaditeľom Krakovskej filharmónie, hudobným riaditeľom Sinfonia Varsovia, pôsobil ako umelecký riaditeľ festivalu Casals v San Juane v Portoriku či ako porotca hudobného festivalu v Pekingu. V malopoľských Lusławicach založil vlastný hudobný festival a v roku 2013 tam založil medzinárodnú hudobnú akadémiu Európske centrum hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Krzysztof Penderecki