Adam Ďurica otvára skladbou Vlci novú hudonú kapitolu

„Je to skladba o pocitoch. Mnohokrát som cítil, že sa niečo nedá zvrátiť, že to ide proti mne. Niekedy ma ten pocit dokonca prenasleduje. Vtedy sa s ním nedá len tak vyrovnať a nedá sa pred ním ani ujsť, ide o vnútorné záležitosti, ktoré je potrebné prijať," priblížil skladbu Vlci Ďurica.

08.04.2020 13:00
durica branislav simoncik Foto:
Adam Ďurica pracuje na nových skladbách aj počas karantény.
debata

Na prijatie strachu slúži podľa neho práve láska. "Láska je moja ústredná téma, no v tejto skladbe nevyznieva romanticky, ale ako symbol poznania. Je to čosi, čo dokážeme sami v sebe vnútorne nastoliť a láskou môžeme meniť veci vôkol nás. Nezmeníme ich hnevom, ani bojom, najmä ak sa jedná o niečo abstraktné a neuchopiteľné, čomu človek nevie len tak ujsť.“

Text piesne napísala Adriana Pusztová, hudbu spolu s Ďuricom zložil Laco Rychtárik a video vytvoril režisér Jakub Mahdal. „Nič z toho, čo som dokázal, by som nedokázal sám. Nikdy. Často som spúšťačom pre ostatných, či je to textár, producent, režisér, no sám pieseň nedokážem urobiť tak, ako si ju ľudia napokon zamilovali,“ vyznal sa Ďurica.

V aktuálnom krízovom stave si spoluprácu s druhými váži ešte viac. „Ľudia, s ktorými spolupracujem sú dnes, takisto ako ja, niekde zavretí. Je výzva trafiť sa do pocitu toho druhého bez toho, aby sedel vedľa mňa. Oveľa viac teraz rozmýšľam nad energiami, ktoré z mojej hudby plynú a nad tým, aký pocit z nej druhý môže mať. Keď tvoríte s človekom zoči-voči, je to úplne iné. Teraz som odkázaný viac-menej na seba. Podobne som fungoval kedysi a teraz sa vraciam do obdobia, keď som nahrával veci sám a musel som sa snažiť trafiť do pocitov, aby si poslucháč povedal, že som to vystihol," priznal spevák.

Pesničku Vlci sa nebojí nazvať začiatkom svojej novej hudobnej etapy. „Pri nových pesničkách som sa vždy snažil prísť s novým zvukom a produkciou a ukázať tak vývoj. Vlci je energický, silný song, v ktorom je vlastne všetko nové. Pre mňa je vždy zaujímavé, keď neopakujem staré schémy. Pri pesničke Vlci sme si s Lacom Rychtárikom takýto model, v ktorom vieme fungovať, vytvorili a mám pocit, že nahrávky, ktoré teraz vytvárame, sú veľmi dobré."

Adam Ďurica priznáva, že v karanténe nachádza nachádza nové hudobné smerovanie, ktoré by za iných okolností možno nenašiel.

Termíny dvoch koncertov Symphonic Big Band Orchestra, ktoré by sa mali konať 23. novembra v Košiciach a 26. novembra v Bratislave, zatiaľ spevák neodvolal. Na koncertoch by s ním mali vystúpiť aj Katarína Knechtová a Lukáš Adamec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skladba #video #Adam Ďurica