Katarína Máliková bude koncertovať pre publikum v karanténe

Petros Klampanis, oceňovaný jazzový kontrabasista a Katarína Máliková, objav slovenskej hudobnej scény, vystúpia v dvoch koncertoch už počas tohto víkendu naživo a online pod hlavičkou iniciatívy Aby kultúra žila.

10.04.2020 07:00
malikova slnkorecords Foto:
Katarína Máliková odohrá koncert z Novej Cvernovky v nedeľu.
debata

Talentovaný hudobník pôvodom z gréckeho ostrova Zakynthos predstaví svoju tvorbu už dnes. V nedeľu svoj druhý koncert na podporu kultúry v karanténe odohrá čerstvá držiteľka ocenenia Radio_Head Awards – tentokrát v spolupráci so Slovenským inštitútom v Paríži, bez divákov v klube Nová Cvernovka.


Výnimočný jazz z Atén na podporu kultúry v núdzi

Petros Klampanis, pôvodom z Atén pôsobiaci aj v New Yorku, si získal vysoké uznanie nie len na americkej, ale aj na celosvetovej jazzovej scéne ako pôsobivý hráč s veľkým srdcom. Vyrastal obklopený stredomorskou a balkánskou ľudovou hudbou, čo prinieslo do jeho tvorby zvedavé hľadanie spôsobov ako primiešať tieto prvky z rôznych žánrov do jeho tvorby.

“Dovolím si tvrdiť, že Petros je môj priateľ. Mal som to šťastie byť minulé leto na jeho workshope v Grécku a dokonca sa dostať do jeho bandu. Je hudbou doslova prerastený a kontrabas je akoby súčasťou jeho tela. Je dokonalým príkladom ako sa dá matematicky presný rytmus spojiť s nemerateľným duchovnom,” hovorí Peter Konečný, fotograf a jazzový hudobník, jeden zo zakladateľov iniciatívy Aby kultúra žila. Tú odštartoval svojím blogovým príspevkom, v ktorom upozorňuje na beznádejný stav, v ktorom sa zo dňa na deň ocitlo množstvo jeho priateľov.

Na Slovensku sa Petros Klampanis okrem iného predstaví ako medzinárodný špeciálny hosť a predseda poroty ocenenia „ESPRIT JAZZ AWARDS“ za rok 2019, ktoré sa z dôvodu mimoriadnej situácie šírenia ochorenia COVID-19 presúva na 30. septembra.

Online koncert Kataríny Málikovej v klubových podmienkach

V súčasnej karanténnej situácií Katarína pracuje na filmovej hudbe a na koncepte pre tretí album. Druhý online koncert, ktorý sa uskutoční na Veľkonočnú nedeľu, nebude tento krát z Katkinho domáceho štúdia, ale odohrá ho bez divákov, v klube Nová Cvernovka.

“Sme veľmi radi, že sa nám postupne darí posúvať koncept online koncertov na podporu umelcov v núdzi medzi širšie publikum, tiež že sa Katka Máliková rozhodla pripojiť pod našu iniciatívu,” hovorí Peter Konečný. Koncerty, ktoré vznikajú v domácnostiach mnohých umelcov prinášajú nielen originálne hudobné zážitky, ale zároveň cez dobrovoľné pamätné vstupenky pomáhajú tým, ktorých z kultúrnej oblasti aktuálna krízová situácia zasiahla najviac.

Organizátorom tohto koncertu je Slovenský inštitút v Paríži. "Slovenské umenie malo žiť túto jar aj vo Francúzsku, ale v dôsledku svetovej pandémie sa nám plány zásadne zmenili. Slovenský inštitút v Paríži chce pokračovať v prezentácií kvalitných slovenských umelcov vo francúzskom prostredí a takýmto spôsobom vyjadriť podporu slovenskej kultúrnej scéne, ktorá prežíva v tomto období veľmi ťažké chvíle,“ povedal Jakub Urik, riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži.

Na koncerte odznejú piesne v solo verzií z albumom Pustvopol aj Postalgia, ale aj niektoré Katarínine piesne, ktoré nikdy nevyšli a chystá sa ho streamovať aj parížske alternatívne rádio DGN’Air, parížsky Paris-Prague Jazz club, ako aj platformy zjednocujúce kultúrne inštitúty v Európe a vo svete.

Akonáhle to situácia dovolí, pripravuje iniciatíva Aby kultúra žila prvý virtuálny festival, ktorý prinesie umelcov možnosť vysielať online svoje koncerty z pódia, s profesionálnym ozvučením a svetlom – avšak so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení. 


© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Katarína Máliková #Nová Cvernovka