Komajota zahrá v nedeľu online na podporu kultúry

Prešovská kapela bude v nedeľu 19. apríla vysielať online koncert zo skladu hudby v Stromoradí. Koncert sa uskutoční v rámci iniciatívy Aby kultúra žila, ktorá pomáha umelcom v núdzi cez dobrovoľné príspevky. Výťažok sa rozdeľuje medzi umelcov, ktorí v čase karantény potrebujú priamu finančnú pomoc.

18.04.2020 06:00
komajota Foto:
Prešovská skupina Komajota.
debata

„Sme jedna krv a súcitime s každým, kto sa ocitol v tejto neočakávanej situácii. Treba si uvedomiť, že o prácu prišlo aj množstvo ďalších našich kamarátov, nielen kapely, ale aj zvukári, ovetľovači, majitelia klubov, herci, scenáristi dramaturgovia. Všetci sme na pomyselnej spoločnej lodi a je mi úplne jasné, že kultúra ako taká je v súčasnosti na okraji záujmu,“ povedal pre Pravdu spevák Martin Husovský.

Komajota mala v týchto dňoch naplánované klubové turné k 15 rokom vzniku kapely, turné je preložené. "Zdravie a zodpovednosť je na prvom mieste. Samozrejme by sme radšej hrali kluby, kontakt s divákom je to najkrajšie, čo na koncertoch je, hrať v prázdnom klube, iba pred kamerami je zvláštny pocit, ale nič iné teraz robiť nemôžeme. Verime, že sa tohto turné dožijeme, raz sa hádam pandémia skončí, dodáva líder kapely.

Nedeľný koncert ponúkne hodinu hudby a príde aj na skladby, ktoré nikdy nehrávali naživo, alebo len veľmi zriedka. Koncert bude moderovať Peter Kovo Kovalčík, vďaka čomu bude mať kapela aspoň nejaký kontakt s publikom. "Bude to taká príjemná hodinka čistého hrania plus sa to natiahne o krátke rozhovory,“ pozýva spevák k sledovaniu netradičného streamu. Koncert Komajoty sa začína v nedeľu 19. apríla o 20. hodine a diváci ho môžu sledovať cez facebookovú stránku kapely.

Komajota zahrá v profesionálnom prostredí klubu, nadviaže na koncert Kataríny Málikovej. Ten sa pod rovnakou hlavičkou uskutočnil minulý víkend v bratislavskej Cvernovke.

Komajota má dlhoročné skúsenosti s online prostredím, v relácii Svetlá hodinka dávala priestor hlavne neznámym kapelám, streamovala celý nahrávací proces k albumu Priame prenosy. Martin Husovský v karanténe pracuje na nových skladbách. „Vyzerá to tak, že pomaly začneme s Komajotou chystať, ak nie album, tak určite nejaký singel, pretože je tam dosť adeptov, ktorí sú vážnejší než, aby skončili ako demáče v telefóne,“ dodáva s tým, že si tento rok predstavovali skôr koncertnejšie.

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom a v týchto dňoch finišuje s prípravami na prvý virtuálny festival s názvom Plody Doby, ktorý prinesie umelcom možnosť vysielať on-line svoje koncerty z pódia, s profesionálnym ozvučením a svetlom – ale so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení. Prvý festivalový koncert odvysielajú 21. apríla – cez facebookovú stránku Plody Doby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Komajota #koronavírus #online kultúra