Vypočujte si novú dylanovku

Americký pesničkár Bob Dylan po nedávnom prekvapivom zverejnení takmer 17-minútovej novej piesne potešil fanúšikov vydaním ďalšej skladby.

19.04.2020 06:00
debata

Pieseň sa volá I Contain Multitudes a podobne ako skladba z marca Murder Most Foul obsahuje mnohé historické odkazy, tentokrát na amerického romantického básnika a prozaika Edgara Allana Poea, známu detskú obeť holokaustu Annu Frankovú, kapelu The Rolling Stones či anglického básnika a maliara Williama Blakea.

I Contain Multitudes a Murder Most Foul, v ktorej spieva o udalostiach, osobnostiach a atmosfére 60. rokov minulého storočia vrátane atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, sú Dylanove prvé nové skladby za posledných osem rokov.

Aj keď je I Contain Multitudes s necelými piatii minútami oproti Murder Most Foul výrazne kratšia, na intenzite, speve i hudbe jej to nijako neuberá. Dylan textom opät podľe APA preukázal, že je hoden Nobelovej ceny za literatúru, ktorú mu udelili v roku 2016.

O tom, kedy a kde bola skladba nahratá, nie sú známe podrobnosti. Deník Los Angeles Times poznamenal, že Dylanov tajnostkársky prístup len dokazuje autorovu úplnú spokojnosť s postupným vydáváním nových piesní bez akýchkoľvek fanfár, ktoré by sprovázali predstavenie oficiálneho albumu. Tým posledným s novými piesňami, ktoré Dylan vydal, bola pred ôsmimi rokmi vysoko hodnotená kolekcia s názvom Tempest (Búrka). Po nej nasledovalo niekoľko nahrávok z prevzatého materiálu, ktoré ale fanúšikov i kritikov príliš nenadchli.

Bob Dylan bude mať 24. mája 79 rokov a je stále koncertne aktívny, i keď jeho turné Never Ending Tour bolo kvůli koronavírusovej pandémii prerušené a vystúpenía v Japonsku odložili. V júni má naplánované turné v USA, kde má o polovice júla odohrať 25 koncertov.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Bob Daylan