Olympic znova vydá kultový album Prázdniny na Zemi...?

Legendárna česká kapela Olympic nezabúda na svojich fanúšikov ani v čase koronakrízy. Jej frontman Petr Janda pravidelne prináša online koncerty, fanúšikovia sa môžu tešiť aj na novú, výpravnú reedíciu kultového albumu Prázdniny na Zemi...?

22.04.2020 18:00
debata (1)

Tá nadväzuje na predchádzajúce dve jubilejné reedície Olympicu a fanúšikovia ju nájdu v obvyklých e-shopoch s hudbou na LP, CD a v digitálnych verziách obohatených o desať bonusov z kapelného archívu.

„Bolo to najúžasnejšie obdobie, ktoré som v Olympicu zažil, i keď vzťahy v kapele idylické rozhodne neboli,“ vracia sa v pamäti Petr Janda do dôb vydania albumu Prázdniny na Zemi…?, teda do roku 1980, keď sa udial zásadný prelom nielen v hudobnom smerovaní Olympicu.

„Album vznikol v dobe, keď Olympic bola v podstate popová skupina s repertoárom, ktorý by žiadna rocková grupa nehrala ani omylom. Sedemdesiate roky s nami proste zatočili. V roku '79 som sa však opäť skamarátil so Zdeňkom Rytířom a ako sme tak kuli plány, čo ďalej, on na mňa vystrelil vetu, že už nechce písať jednotlivé piesne, ale že chce urobiť jeden celý album ako projekt, teda platňu, koncertné prevedenie a televízne spracovanie,“ priblížil Petr Janda genézu albumu.

„Vrhli sme sa na to úplne šialene. Rytíř mi dal deväť tém hovorili sme zo žartu, že Beethoven napísal tiež len deväť symfónií a ja som ich opatril hudbou. Nikdy som nič také nerobil. A ako ma to bavilo,“ priznal frontman kapely s tým, že na skladanie mal k dispozícii elektrickú gitaru, mikrofón, dva ‚synťáky‘, škatuľu, do ktorej kopal a kazetový magnetofón: „Na tomto ‚skladateľskom stroji‘ som to celé zložil. Hralo to asi šialene, už to bohužiaľ nemám, ale bolo z toho cítiť niečo mimoriadne, všetci boli nadšení.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Olympic