Slovenská hudobná formácia ANB: Cesta do Černobyľu ako hudobný projekt

V nedeľu 26. apríla ubehlo presne 34 rokov od výbuchu v atómovej elektrárni v Černobyle.

27.04.2020 11:00
Adrián Vojtek a Stanislav Kalmár Foto:
Za názvom ANB stojí mladé producentské duo Adrián Vojtek a Stanislav Kalmár.
debata

Tragická udalosť má aj po viac ako troch dekádach naďalej veľkú pozornosť verejnosti, naposledy veľmi výrazne vďaka úspešnej HBO sérii Chernobyl. Presne v deň 34. výročia od tragédie vydali slovenskí umelci hudobnú poctu všetkým hrdinom, ktorí sa podieľali na likvidácii škôd po černobyľskej havárii.

Projekt s pozitívnou myšlienkou má na svedomí slovenská hudobná formácia ANB. Za názvom ANB stojí mladé producentské duo Adrián Vojtek a Stanislav Kalmár. Dvojica funguje na scéne šiesty rok a je známa predovšetkým medzi priaznivcami klubovej hudby.

S nápadom vycestovať do Černobyľu a spracovať cestu ako hudobný projekt prišiel Adrián. „Od detstva som sa zaujímal o podobné témy. Pamätám si, že ako 10-ročný som si kúpil hru Stalker, ktorej dej sa odohráva práve v Černobyle. Odvtedy som túžil sa tam dostať,“ spomína na zrod svojho záujmu o najhoršiu haváriu v histórii jadrovej energetiky. „Posolstvo skladby a celého projektu je nehľadať vinníkov havárie, ale uctiť si hrdinov. Moji hrdinovia sú všetci likvidátori, taktiež hasiči a vedci, ktorí boli ochotní položiť život,“ hovorí na margo odkazu, ktorý by rád prostredníctvom novej skladby rozšíril.

„Keď prišiel Adrián s nápadom nakrúcať videoklip v Černobyle, ostal som zaskočený a nevedel som, či to myslí vážne,“ spomína Stanislav na okamih, keď mu jeho kolega z formácie prezradil svoj nápad. „Keď sme sa o tom porozprávali, prišlo mi to ako dobrý nápad a povedal som si prečo nie…“

10. 10. 2019 sa trojčlenný tvorivý tím ocitol v Černobyle. Okrem Stanislava, ktorý mal na starosti najmä tvorbu samotnej skladby a Adriána, ktorý si popri hudobnej produkcii vzal na starosti produkciu celého projektu i réžiu videoklipu, vycestoval na Ukrajinu tiež kameraman Peter Hriň, pre ktorého bola táto výroba prvým nakrúcaním videoklipu v špecifickej a extrémnej lokácii. „Pracovali sme opatrne a s rešpektom, aby bolo celé natáčanie čo najbezpečnejšie,“ opisuje Peter s odstupom času unikátnu výrobu. Podľa jeho slov k hladkému priebehu nakrúcania prispel fakt, že s prepravou techniky nemal tím žiadne problémy. „Technika dokonca cestovala so mnou ako príručná batožina v lietadle,“ dodáva.

Slovenská výprava strávila na Ukrajine tri dni a ako prezradili, ich návrat domov bol napokon dosť adrenalínový – pred odchodom im totiž zablokovalo všetky platobné karty. „To bolo dosť desivé, skoro sme sa odtiaľ nedostali,“ spomína partia viac ako polroka po svojej ceste.

Ako dodáva Adrián, kompletná realizácia projektu vrátane príprav, produkčnej i postprodukčnej fázy trvala bezmála jeden celý rok. „Finalizáciu projektu spomalilo množstvo komplikácií či už z finančnej stránky, ľudského zlyhania a taktiež po návrate jedného z dvojice postihla veľmi ťažká choroba. Dokonca sme pre technické problémy stratili kompletne všetky nakrútené zábery a stálo nás veľa úsilia získať ich späť. Napokon sa to vďakabohu podarilo a spoločnosť cesarproduction pripravila finálny strih.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ