Miro Žbirka účtuje s minulosťou

Nový dokumentárny film, koncertné DVD, ďalšie diely obľúbeného televízneho programu, špeciálne kinoakustické turné, rozsiahly spevník a výber najväčších hitov. To všetko naplánoval pre fanúšikov Miro Žbirka na rok 2020. Ich realizáciu trochu pozastavila súčasná situácia, ale všetky sa postupne napĺňajú.

06.05.2020 09:00
ECT263_spravedlnost_prebal.indd Foto:
Nové časti druhej série Mekyho hudobnej talkshow Doupě začne už čoskoro Česká televízia znova nakrúcať.
debata (1)

Čas bez verejného vystupovania využil Miro Žbirka na intenzívny on-line kontakt s fanúšikmi. Koncert zo skúšobne si pozrelo viac ako 450-tisíc ľudí, debatu o vzniku pesničiek sledovalo viac ako 25-tisíc fanúšikov a prvú gitarovú lekciu akordov si na sociálnych sieťach len za jeden týždeň pozrelo takmer 7 a pol tisíca divákov. Začiatkom mája k nim pribudla aj Žbirkova klavírna lekcia obľúbených skladieb.

Ďalšou novinkou populárneho speváka je DVD s kompletným záznamom minuloročného koncertu na oslavu Mekyho štyridsiatky na scéne, ktoré vychádza 11. mája. Koncert sa s úspechom vysielal v televízii a teraz si ho fanúšikovia môžu pripomenúť v plnej dĺžke kedykoľvek, aj s exkluzívnymi hosťami Katarínou Knechtovou, Marthou, Eddiem Readerom, svetoznámymi anglickými a americkými hudobníkmi, s ktorými Meky nahrával Double Album.

Miro Žbirka sa tento rok vráti aj na televízne obrazovky. Nakrúcanie nových častí druhej série jeho hudobnej talkshow Doupě síce pozastavili krízové opatrenia, ale už čoskoro ich Česká televízia začne znova nakrúcať. Meky v nich opäť zaspieva, ale hlavne vyspovedá zaujímavých hostí. Na ČT ART a na internete sa uskutoční priamy prenos 10. mája o 20. h z klubu Doupě, zatiaľ bez divákov.

Hudobný a životný príbeh Mira Žbirku sa po životopisnej knihe Zblízka od Honzu Vedrala objaví aj v dokumentárnom filme. "Je toho dosť, čo máme tento rok stihnúť. Musím sa na to dobre pripraviť, ale všetko sa vzájomne dopĺňa. Teším sa, že sa podarilo dokončiť dokumentárny film „MEKY“, dostať do neho zaujímavé veci, ľudí, miesta aj piesne. Bolo to náročné nakrúcanie, ale režisér bol neúnavný a dostal zo mňa aj to, čo o sebe neviem,“ povedal o plánoch a novom dokumente Miro Žbirka.

Režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva a ďalších cien za výborný dokument King Skate, ho s Mekym nakrúcal celý minulý rok v Prahe, Bratislave a Londýne. Nakrútený materiál obohatí aj množstvo unikátnych záberov, ktoré štáb objavil v archívoch počas príprav. Nový dokument by sa mal do kín dostať už v lete. K filmu sa pripravuje aj exkluzívne Cinema Acustic Tour 2020, ktoré sa na jeseň zastaví vo vybraných slovenských a českých mestách. Termíny a miesta koncertov budú známe už čoskoro.

Pre všetkých, ktorí si chcú zahrať a zaspievať skladby Mira Žbirku so správnymi akordami a textom, vyjde tento rok špeciálny spevník Songbook. Takmer všetky skladby z úspešnej viac ako štyridsaťročnej kariéry speváka a skladateľa doplnia príbehy vzniku jednotlivých skladieb, ktoré z Mekyho spomienok napísal český hudobný publicista Vašek Hnátek.

"Zo vznikajúceho spevníka mám radosť, snažil som sa spomenúť si na príbehy piesní, z ktorých sa mnohé objavia aj na novom Best Of 3CD, ktoré na Cinema Acoustic Tour aj pokrstíme,“ dodal na záver Miro Žbirka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turné #DVD #spevník #Miroslav Žbirka