Na konkurz v papučkách: Bratislavský chlapčenský zbor hľadá speváčikov on-line

Viete, čo je dnes tá najjednoduchšia vec na svete? Podľa priaznivcov spevu je to príležitosť stať sa členom uznávaného hudobného telesa - Bratislavského chlapčenského zboru.

12.05.2020 06:00
Bratislavskyc hlapcensky zbor - Oman 3 Foto:
Bratislavský chlapčenský zbor v Ománe.
debata

Rodičia môžu teraz prihlásiť svoje dieťa na konkurz on-line, na stránke pod názvom najjednoduchsi­avec.sk .

Bratislavský chlapčenský zbor funguje už 38 rokov pod taktovkou zbormajsterky Magdalény Rovňákovej a desiatky detí už so zborom okúsili potlesk publika na tisíckach koncertov nielen na Slovensku a v Európe, ale aj v USA, Kanade, Japonsku, v Rusku či na Taiwane a inde vo svete. Všade priniesli divákom výnimočne dobrú hudbu rôznych žánrov, zožali úspechy a zbierali zážitky takmer zo 150 koncertných ciest. Teraz prijímajú nových členov vo veku 7 – 8 rokov, a to netradične – on-line konkurzom.

„Každý rok v máji pravidelne navštevujeme bratislavské školy a medzi prvákmi a druhákmi hľadáme talentovaných speváčikov. S deťmi sa hráme, robíme súťaže a najšikovnejší dostanú pozvánku na náš konkurz. Tento rok však je všetko inak,“ hovorí zbormajsterka Magdaléna Rovňáková. Deti sú doma, a tak v zbore našli iný spôsob, ako konkurz uskutočniť a obohatiť svoje rady o nové talenty. Navyše nové „technológie“ sú pre deti príťažlivé. On-line konkurz je však predsa len iný ako stretnúť sa s deťmi naživo, zoči-voči. "Iné je to, že speváčik bude spievať doma, pokojne v papučkách a s maminkou či oteckom, ktorí mu svojou blízkosťou môžu pomôcť. Dúfam, že bude dostatok záujemcov aj takouto formou a že sa informácia k rodičom takýchto šikovných šuhajíkov dostane.

Deťom možno pri on-line konkurze odpadne tréma, no na druhej strane „porota“ možno príde o mnohé úsmevné príhody. Pri obvyklom spôsobe konkurzu sa totiž stáva, že kým chlapček prejde pár metrov z vrátnice do sály, rozhodne sa, že sa mu vlastne spievať nechce alebo odrazu „zabudne“, akú pesničku doma nacvičil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Bratislavský chlapčenský zbor #kultúra online