Filharmónia chystá šiesty Koncert bez publika

V Koncertnej sieti SF vystúpi Martin Ruman, ktorý je pravidelným účinkujúcim na komornom festivale Konvergencie a členom zoskupenia Collegium Wartberg. Druhým interpretom utorkového Koncertu bez publika je Daniel Rumler, od roku 2018 člen skupiny 1. huslí orchestra SF.

17.05.2020 17:00
debata

Šiesty Koncert bez publika, ktorý sa uskutoční v utorok 19. mája o 19:00, predstaví dvoch hráčov orchestra Slovenská filharmónia (SF). V Koncertnej sieti SF vystúpi Martin Ruman, ktorý je pravidelným účinkujúcim na komornom festivale Konvergencie a členom komorného zoskupenia Collegium Wartberg. Druhým interpretom utorkového Koncertu bez publika je Daniel Rumler, od roku 2018 člen skupiny 1. huslí orchestra SF. Rumler pravidelne vystupuje s barokovým orchestrom Ensemble či komorným orchestrom Camerata Zürich a ako hráč na violu so zoskupením Bach Ensemble Luzern. Informovala o tom tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Martin Ruman tvorí s klaviristkou Alenou Hučkovou stabilné komorné duo, ktoré vystupuje na Slovensku i v zahraničí. „Do programu utorkového koncertu zaradili Sonátu pre klavír a violu bratislavského rodáka Johanna Nepomuka Hummela. Nasledovať bude Sonáta-balada pre klavír a violu z roku 1988 popredného predstaviteľa generácie Slovenskej hudobnej avantgardy Ilju Zeljenku,“ priblížila Tolstova.

Z husľového repertoáru zaradil Rumler do programu Koncert bez publika jednu časť z cyklu Z domoviny Bedřicha Smetanu, ktorý toto dielo skomponoval v poslednej fáze svojej tvorby v roku 1880. Koncert uzavrie Sonáta pre husle a klavír najslávnejšieho nórskeho skladateľa Edvarda Hageruoa Griega, ktorá je z jeho troch sonát najpopulárnejšia.

Slovenská filharmónia chce svojimi Koncertmi bez publika obohatiť ponuku kultúrneho využitia verejnosti počas pandémie a podporiť umelcov, ktorých súčasné opatrenia pripravili o možnosť koncertovať. SF bude koncerty uvádzať do konca júna 2020.

Sekciu Koncerty online priaznivci filharmónie nájdu na filharmonia.sk, stránke stream.filhar­monia.sk alebo hashtag #SlovakPhil. Všetky koncerty zároveň ostávajú v archíve, takže sa k nim možno kedykoľvek vrátiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Koncert bez publika