Odišla Astrid Kirchherr, žena, ktorá fotografovala Beatles

"Celý môj život sa za niekoľko minút zmenil," spomínala Astrid Kirchherrová. "Jediné, po čom som túžila, bolo byť s nimi a poznať ich," pokračovala nemecká fotografka v rozhovore s Bobom Spitzom, životopiscom skupiny The Beatles. Autorka prvých fotografií vtedy ešte neznámej britskej kapely skonala v rodnom Hamburgu pár dní pred svojimi osemdesiatymi druhými narodeninami.

18.05.2020 10:00
Astrid Kirchherr Foto:
Astrid Kirchherrová na jednej zo svojich výstav fotografií začínajúcich Beatles.
debata

„Celý môj život sa za niekoľko minút zmenil,“ spomínala Astrid Kirchherrová. „Jediné, po čom som túžila, bolo byť s nimi a poznať ich,“ pokračovala nemecká fotografka v rozhovore s Bobom Spitzom, životopiscom skupiny The Beatles. Autorka prvých fotografií vtedy ešte neznámej britskej kapely skonala v rodnom Hamburgu pár dní pred svojimi osemdesiatymi druhými narodeninami.

Do nočného klubu na vykričanej ulici Reepperbahn ju v roku 1960 vtiahol priateľ a spolužiak zo štúdií umenia a fotografie. Mladú dvojicu, ktorá dovtedy poznala len tradičný džez, si nová neznáma muzika – rock'n'roll – okamžite podmanila. Takmer každý večer chodievali do klubu Keiserkeller na koncerty „chrobákov“ z Liverpoolu a usadili sa hneď pred pódiom. „Vyzerali absolútne úžasne,“ uviedla po rokoch. Netrvalo dlho a s päticou John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best, ktorého neskôr nahradil Ringo Starr, a Stuart Sutcliffe sa spriatelila. A rozhodla sa ich fotografovať.

„Pôsobili neotesane, s napomádovanými vlasmi začesanými dozadu, skutočne vyzerali ako rock'n'rolloví muzikanti. Napadlo mi, že by sa k nim najviac hodilo prostredie v prístave medzi vagónmi plnými zhrdzavenej ocele,“ povedala melbournskému denníku The Age. Rada fotografovala pri dennom svetle. Termín určila na desiatu hodinu, len jej bolo ľúto, že na spánok im nezostávalo veľa času. V klube totiž museli hrávať až do štvrtej. Neostalo len pri jedinom fototermíne, objektívom fotoaparátu ich „sledovala“ po celý čas ich koncertovania v Hamburgu, teda roku 1962.

Dvadsaťdvaročná blondínka s krátkym uličníckym zostrihom, ako vyznávačka existencializmu a Sartrových názorov zásadne oblečená v čiernom, navrhla ich účesy. A vôbec výrazne ovplyvnila vizuálnu podobu skupiny. „Vytvorila definitívny imidž skupiny ešte predtým, ako sa dostali The Beatles na vrchol,“ skonštatoval ďalší životopisec hudobnej legendy Mark Lewinsohn.

„Inteligentná, inšpiratívna, inovatívna, odvážna, nádherná, nežná, milovaná a povznášajúca priateľka mnohých. Jej talent bol pre Beatles mimoriadny,“ zveril sa historik kapely na twitteri. Zaľúbená do piateho „beatlesáka“ – o dva roky mladšieho basgitaristu Stuarta Sutcliffa – fotografovala ho azda najčastejšie. Zasnúbili sa, ale on dal prednosť výtvarnému umeniu a kapelu opustil.

V apríli 1962 náhle a nečakane opustil aj svet, zomrel na krvácanie do mozgu. Ľúbostný príbeh módnej fotografky a dizajnérky a muzikanta, ktorý sa odohral začiatkom šesťdesiatych rokov, sa stal známym aj v našich zemepisných končinách. Vďaka hudobnej životopisnej dráme Backbeat britského režiséra Iaina Softleyho, ktorý sa v polovici deväťdesiatych rokov premietal aj v našich kinách.

Astrid Kirchherrová bola dva razy vydatá. S prvým manželom britským bubeníkom Gibsonom Kempon sa rozviedla po siedmich rokoch. Po druhý raz si vzala za manžela nemeckého podnikateľa. Deti nemala ani z jedného vzťahu. Okrem módnej fotografie sa venovala aj interiérovému dizajnu. Jej zväčša čiernobiele fotografie, ktoré sú doteraz výrečným svedectvom začiatkom legendárnej skupiny, dodnes vystavujú po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Astrid Kirchherr #Suart Sutcliffe #Kurt Voorman