Pridajte sa k on-line oslave s Pressburger Klezmer Band

Bratislavské hudobné zoskupenie Pressburger Klezmer Band, ktoré sa inšpiruje emotívnou tanečnou hudbou zo strednej a z východnej Európy, oslavuje dvadsaťpäť rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne koncertom.

08.06.2020 12:00
FBbanner Foto:
debata
Výnimočný večer židovskej hudby s dátumom 12. jún má niekoľko špeciálnych prívlastkov. Bude to vystúpenie s poradovým číslom 1 000. Bude to koncert v čase „korony“ a jej obmedzení. A teda on-line. Streamovanie narodeninového koncertu sa začína 12. júna o 20,30 hod. a potrvá 48 hodín. „Koncert sme odohrali a pre našich fanúšikov nakrútili v devínskej Pivnici, v zrekonštruovaných priestoroch Žigraiovej kúrie. Po dlhých mesiacoch bez koncertovania sme sa stretli hneď, ako sa uvoľnili prísne opatrenia. Koncert bude trvať približne hodinu a divákom ho sprostredkujeme on-line,“ povedala speváčka zoskupenia Marta Potančoková.
PREßBURGER KLEZMER BAND - Oy, Bruderl, Lekhayim!
Oslavu štvrťstoročnice klezmeráci, ako ich fanúšikovia familiárne volajú, pripravili napriek koronavírusu, ktorý paralyzoval takmer celú umeleckú obec. „Nebude to koncert v štýle best of, zostavili sme nový koncertný program s názvom – #25 KORENE, anglicky ROOTS,“ prezradila Marta Potančoková. Zostaveniu špeciálneho večera predchádzal dlhý a náročný výskum, zber piesní a príprava hudobných aranžmánov. Podieľali sa na ňom nielen členovia skupiny Samo Alexander a Andrej Werner, ale aj osvedčení aranžéri Dragan Mirković a Peter Jantoščiak, ako aj „čerstvá krv“ Gregor Regeš a Mirka Haľamová. Amatérske muzicírovanie bratislavskej klezmerovej kapely sa začalo v roku 1995. Prerástlo do ôsmich albumov a jedného elpéčka. Kapela má na konte aj prestížne ocenenie Radio_Head Award. Počas dvadsiatich piatich rokov fungovania potešila skupina Pressburger Klezmer Band divákov stovkami koncertov. Nielen na Slovensku, ale aj v európskych krajinách a v zámorí. K posledným albumom patrí projekt Baladen, kde sa snúbia jidiš balady s klasickou hudbou. Začiatkom roka predstavila skupina videoklip k originálnej interpretácii legendárnych Čerešní od Milana Lasicu a Jara Filipa pod názvom Karshelekh.
Preßburger Klezmer Band - KARSHELEKH (Čerešne / Cherries)
O živých vystúpeniach zatiaľ muzikanti hovoria opatrne: „Máme naplánovaných pár koncertov na Slovensku, koncom augusta vo Varšave, ale čakáme, ako rozhodnú ich organizátori. V tejto chvíli je všetko neisté. Určite však benefične zahráme 11. júna v záhrade pred seniorským domom Ohel David v Bratislave.“ Lístky si môžete zabezpečiť cez predpredaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #židovská kultúra #Pressburger Klezmer Band #skupina #on-line