Tereza Mašková vydala farebný album

Pred dvoma rokmi vyhrala SuperStar, študovala muzikál a už vydáva prvý vlastný album. Tereza Mašková uchvátila divákov rozsahom svojho hlasu, ale aj chytľavosťou pesničiek. Farebné má nielen vlasy, ale aj hlas a rovnako farebný je aj jej prvý album.

10.06.2020 10:24
debata
Video
Tereza Mašková o svojom novom albume

Narodili ste sa v Česku, ale bývate na Slovensku – ako ste prežili obdobie izolácie počas koronakrízy?

Najprv som to brala ako dovolenku. Hovorím si: super, už sa nemám na čo vyhovárať, že nie je čas, a začala som čítať knižky, piecť, variť, upratovať… Užívala som si ten pokoj a mala som čas dorobiť album. Ale po nejakom čase na mňa prišli menšie depresie – chýbala mi rodina, koncerty aj fanúšikovia, žiadal sa mi návrat do normálneho života. Už sa to pomaly začína vracať do starých koľají, videla som sa s rodinou, takže super.

Vyhrali ste SuperStar pred dvoma rokmi. Čo sa odvtedy zmenilo vo vašom živote?

Veľa vecí! Môžem sa naplno venovať spevu, mám viac možností, dvere sa otvárajú a ja mám z toho veľkú radosť! SuperStar mi veľmi pomohla k splneniu sna. A sny mám stále, idem si za nimi pomaličky svojou cestičkou.

zväčšiť Tereza Mašková vydala svoj prvý album. Foto: Pravda, Ivan Majerský
maskova Tereza Mašková vydala svoj prvý album.

O čom snívate teraz?

Aby sme boli zdraví, aby sme sa mali radi. V kríze si človek začne uvedomovať, čo je dôležité, aké sú priority, a zistí, že niekedy rieši úplné zbytočnosti.

Študovali ste muzikálový odbor, predstavujete si svoju budúcnosť skôr v muzikáli alebo v koncertnej sále ako speváčka?

Asi skôr na koncertoch, ale muzikálu sa nebránim. Mala som možnosť účinkovať v Činohernom klube a to sa mi veľmi páčilo, takže do budúcnosti by som si rada vyskúšala aj muzikál. Ale hlavne sa vidím v role speváčky – chcem koncertovať.

Najnovšie vám vychádza nové cédečko nazvané Zmatená. Z čoho ste boli alebo ste zmätená?

Názov „Zmatená“ vznikol spontánne. Človek sa v živote stretáva s rušivými elementmi, ktoré vám hovoria, čo je správne, čo je zle a vy to povedzme cítite inak a ste z toho proste zmätení. Tak preto som dala albumu názov „Zmatená“, je to momentálna situácia.

Aký je váš album?

Pracovala som na ňom dva roky a objavujú sa tam piesne mnohých autorov – preto je taký pestrý. Mám rada veľa žánrov, baví ma veľa rôznych vecí. Pesničky som vyberala podľa situácií a emócií, ktoré ma oslovili, a preto hovorím, že album je farebný: funk, moderné veci, je to môj „úlet“, z ktorého mám obrovskú radosť! Dúfam, že si tam každý nájde niečo svoje.

Máte tam aj tri duetá, ako sa vám spieva s iným spevákom vo dvojici?

Je super, ako fungujú energie, keď ste hoci každý celkom iný. Užila som si to a bola to pre mňa pocta.

Predtým ste už vydali album z nahrávok zo SuperStar, kde spievate prevzaté piesne iných spevákov. Nebáli ste sa, že vás budú porovnávať?

To už je osud prevzatých piesní, že vás ľudia vždy porovnávajú s originálom. Vždy som sa snažia spievať ich podľa seba, ako ich cítim ja a myslím, že ľudia to prijali. Človek sa môže od iných spevákov inšpirovať, niečo sa priučiť.

Máte svoje spevácke vzory?

Samozrejme, z českých je to Věra Špinarová, Lucie Bílá, Ewička Farna, a zo zahraničných Beyoncé, Jeniffer Hudson, Michael Jackson. Snažím sa brať si z nich niečo do seba.

V angličtine máte len jednu pieseň – prečo? Lepšie sa vám spieva v češtine?

Áno. Ako starnem, začínam si uvedomovať, aký je rodný jazyk krásny a je bližší mne aj poslucháčom. A ja chcem, aby mojim piesňam ľudia rozumeli a spievali si ich, takže po česky…

Ústrednou skladbou albumu je pieseň „Tažní ptáci“ a tam spievate, že sme ako tí sťahovaví vtáci na okraji útesu. Cítili ste sa niekedy podobne?

Samozrejme. Túto pieseň napísal môj kamarát Martin Kučera so svojím otcom a je to majstrovské dielo. Cítim z tej piesne, že sa im podarilo vystihnúť dobu, v ktorej sme ako sťahovaví vtáci: stále sa za niečím naháňame, chceme viac a viac, niekedy si nevážime veci, až kým ich nestratíme. Pre mňa má tá pieseň obrovskú hĺbku, zastavenie a zamyslenie nad sebou, ako nám ten čas letí a že je zbytočné naháňať sa – za všeličím. Táto pieseň je moje srdcovka!

Kto všetko sa na albume podieľal?

Autorsky ho pripravili Peter Graus, Matěj Vávra, Tomáš Snášel, Xindl X, je tam pieseň, ktorú napísal Marek Ztracený, Ondřej Brzobohatý alebo Aleš Kubát, takže veľa rôznych autorov – a to je fajn. Preto je ten album pestrý, farebný.

Na čo sa tešíte najbližšie?

Najmä na to, že začnem koncertovať a predstavím sa vlastnými pesničkami! V Čechách už mám naplánované koncerty na začiatku júla, na Slovensku mali byť v júni, žiaľ, museli sa zrušiť, ale budeme hľadať nové termíny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Superstar #CD #Tereza Mašková