Romalo Drom je nádej pre štyridsať detí

Súbor rómskych detských speváčikov a speváčok Čhavorenge oslávi na budúci rok svoje desiate výročie. Funguje vďaka občianskemu združeniu MIRET, ktoré sa zameriava na pedagogickú, kultúrnu a umeleckú činnosť s cieľom pomáhať a podporovať talentované rómske deti a mládež. Momentálne sú v ťažkej finančnej situácii, odhadom najmenej do októbra 2020.

15.06.2020 09:00
debata

So „svojimi“ deťmi sa naposledy videli v novembri 1919 v Londýne

Jediné, čo se snáď uskutoční, bude Romano drom – letný umelecký tábor, ktorý sa bude konať, ak zoženú dostatok financií. Podľa plánu by sa tábor mal konať na Orave od 27. júla do 10. augusta a záverečný koncert by mal byť 8. augusta v Synagóge v Žiline.

„Uvedomujeme si, že deti potrebujú pokračovať v našej spoločnej práci a preto chceme tento projekt uskutočniť. Toto dlhé odpojenie je pre deti ťažké a ja považujem za veľmi dôležité vytvoriť im priestor pre to, aby sa znovu mohli otvoriť, aby mohli tvoriť krásne veci, a ako samy hovoria, tvoriť lepší svet,“ píše v liste priaznivcom vedúca súboru Ida Kelarová, česká speváčka a zbormajsterka so slovenskými koreňmi. Deti sa vraj nesmierne nadchli správou, že sa Romano drom bude konať, pretože im dala nádej.

Tohto letného tábora sa zúčastní 40 rómskych detí zo sociálne slabých rodín, detských domovov a rómskych slovenských osád.Prevažná väčšina detí sú členovia Čhavorenge a desiatka vybraných detí dostane šancu sa členom Čhavorenge stať.

„V tábore majú deti možnosť rozvíjať svoj talent, učia sa morálnym hodnotám, zoznamujú sa s rómskou kultúrou, históriou a jazykom. Tým chceme posilniť ich hrdosť na príslušnosť ku svojmu etniku a hlavne ich sebadôveru, ktorá je dôležitá pre ich budúcnosť a postavenie v spoločnosti,“ vysvetľuje Ida Kelarová. Ida Kelarová a členovia o. s. Miret tento tábor organizujú, pretože cítia zodpovednosť za budúcnosť detí a ich integráciu do spoločnosti.

„Všetky aktivity o.s. Miret sme vyvíjali vždy z veľkého vnútorného pretlaku a s veľkým nasadením, pretože veríme, že zmyslom umenia nie je len sa baviť, veselo sa tváriť a pomrkávať na diváka, ale najmä niesť zodpovednosť za mravnosť, za duchovný rozmer nášho života, za nádej…,“ dodáva Ida Kelarová. Záujemcovia môžu činnosť súboru Čhavorenge podporiť cez občianske združenie Miret.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ida Kelarová #Čhavorenge