Hegerovej Potměšilý host sa vracia

Aj keď sa už roky neukázala Hana Hegerová na scéne, jej šansóny patria k stáliciam. Tridsaťtri rokov od prvého vydania vychádza dnes špeciálna edícia jej legendárneho albumu Potměšilý host. Chytľavý hit Levandulová, ktorý sa najskôr objavil na SP platni, sa vyšplhal na najvyššie priečky predajných hitparád, niesol sa rozhlasovými vlnami a oživoval televíznu obrazovku. Roky ním končila svoje beznádejne vypredané koncerty.

19.06.2020 09:00
debata

Piaty štúdiový album Hany Hegerovej vznikal od júla 1985 do augusta 1986 v nahrávacích štúdiách Mozarteum a Hrnčíře. Obsahuje tucet piesní, ktoré pre legendárnu šansoniérku skomponoval Petr Hapka a texty napísal Michal Horáček. O zvukovú mixáž sa postaral Simon Heyworth, ktorý sa preslávil napríklad ako koproducent slávneho albumu Mika Oldfielda Tubular Bells. Potmešilý host, ktorý vydal Supraphon v roku 1987, rozšíril rady speváčkiných obdivovateľov. Okrem Levandulovej sa evergreenmi stali aj ďalšie skladby – Denim blue, Vana plná fialek či titulný Potměšilý host. Keď mesačník Melodie oslovil v roku 1988 odborníkov, aby rozhodli o najlepších domácich umelcoch, Hegerová s platňou Potměšilý host získala najviac hlasov v kategóriách speváčka roka, album roka a singel roka. Zaujal aj obalom s krehko poetickým obrazom Bedřicha Dlouhého.

Nová reedícia populárneho albumu sa vracia v novom vydaní na CD, vinyle i digitálne. Cédečko obsahuje navyše aj sedem bonusov. „Pri ich výbere som sa riadil tromi kritériami. Sústredil som sa výhradne na piesne Petra Hapku, spomínal som, ktoré z piesní najradšej spievala, a myslel som na poslucháčov, aby dostali koktail piesní, v ktorom budú zastúpené všetky chute a farby, ktoré spojenie týchto výnimočných osobností poskytuje. Dúfam, že sa tento výber bude poslucháčom páčiť aspoň tak ako mne,“ uviedol Petr Malásek, dlhoročný klavírny sprievodca, kapelník a producent Hany Hegerovej.

Za 1 500 800 predaných zvukových nosičov dostala v Prahe žijúca a pôsobiaca rodáčka z Bratislavy v roku 2011 Diamantovú platňu Supraphonu. O päť rokov neskôr vyšiel výpravný komplet Cesta – sumarizoval šansoniérkinu albumovú tvorbu od polovice 60. rokov do roku 2011 a pridal aj nahrávku z nemeckého koncertu a tiež výber zo singlov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Hegerová