Pozrite si lyric video k skladbe Kapradí kapely Chinaski

Text Michala Malátneho zhudobnil basgitarista Tomi Okres. Pesnička, ktorú sprevádza lyric video, je povzdychom nad tým, že naše deti a vnúčatá budú mať zrejme iný svet než my.

25.06.2020 11:00
chinaski 11 hp 2280x1200 Foto:
Skladba Kapradí je aj o tom, že generácia po nás nebude žiť v rovnakých podmienkach ako my.
debata

„Väčšina poslucháčov si asi pomyslí, že Kapradí je reakciou na situáciu v životnom prostredí a ja s tým aj tak trochu rátam. Slová – zachraňte aspoň kapradí, pro ty, co nás tu nahradí nosím v hlave osem rokov, možno dlhšie. Nie je to však moje environmentálne zaseknutie, spievam, že je mi to ľúto,“ povedal spevák Michal Malátný.

„Strávil som veľkú časť detstva u starej mamy v Krkonošiach a smrekový les s machom je prostredie, ktoré som vždy miloval a milujem stále. To všetko ma pri písaní inšpirovalo,“ doplnil.

K piesni Kapradí chceli Chinaski pôvodne natočiť klip na letných festivaloch. Po tom, ako zistili, že to nebude možné, kývli na nápad režiséra Jakuba Kesla vytvoriť lyric video. Celý text a obrázky k nemu kreslila atramentom výtvarníčka Sabina Szwarcová, čím zvýraznila naliehavosť oznámenia.

Kapradí vzniklo pri spoločnom jamovaní na jednom letnom sedení u kamaráta a prvého manažéra kapely Milana Pešíka, tak ako väčšina piesní z aktuálneho albumu 11.

„Skladbu sme nakoniec nahrali minulý rok v Mikulove v štúdiu Davida Kollera a sami sme si ju i produkovali,“ hovorí Malátný a vyzdvihuje, že sa na albume skladateľsky a aranžérsky podieľali všetci členovia kapely, gitarista František Táborský, basgitarista Tomi Okres, klavirista Jan Steinsdörfer a bubeník Lukáš Pavlík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #videoklip #Chinaski