Queen mali božieho posla so štyrmi oktávami

Frontman kapely Queen Freddie Mercury mal jeden z najväčších hlasov v histórii populárnej hudby a v kombinácii s jeho exhibicionizmom boli vystúpenia britskej skupiny ikonickými šou. Queen vznikli pred dvomi desaťročiami a patrili k špičke svetovej rockovej scény.

26.06.2020 11:00
13-queen-profimedia-4X mensie Foto:
Queen odohrali prvý koncert 27. júna pred päťdesiatimi rokmi. Na plagáte bol však starý názov kapely Smile.
debata (2)

Prvý verejný koncert Queen bol 27. júna v anglickom meste Truro. Kapela bola uvedená na plagátoch pod starým názvom a nehrala vo svojej železnej zostave, ako si ju pamätá väčšina fanúšikov.

Sformovali sa začiatkom 70. rokov a na vrchole slávy ustrnuli v októbri 1991, keď spevák Fredie Mercury vo veku štyridsaťpäť rokov podľahol ochoreniu AIDS. Počas svojho pôsobenia vydali štrnásť štúdiových albumov, ich produkcia kombinovala klasický rock s prvkami hardcoreu, no ich špecifickú živelnosť korunovali chytľavé popové melódie a rytmy diska. Do éteru sa šírili a zostali v ňom visieť dodnes ich hity Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Radio Ga Ga, A Kind of Magic či The Show Must Go On.

Kapela na inzerát

Gitarista Brian May si v roku 1968 podal inzerát, aby našiel spoluhráčov do novej kapely. Ozval sa mu bubeník Roger Taylor a spevák Tim Staffel a zoskupenie sa nazvalo príznačne Smile. Staffel však na jar 1970 kapelu opustil a za mikrofón sa postavil jeho spolubývajúci z internátu, Zanzibarčan Farookh Bulsara. Práve on dal kapele presnú víziu a aj ikonický názov Queen. „Je to len meno, ale je kráľovské a znie nádherne. Je to silné slovo, absolútne univerzálne a bezprostredné,“ odôvodnil názov kapely spevák.

Ako Queen vystúpili po prvý raz na akcii Červeného kríža 27. júna 1970 v spomínanom meste Truro. Na plagátoch však ešte figuroval názov Smile. K zostave sa pridal basgitarista Mike Grose a kapela odohrala okrem vlastných skladieb cover verzie piesní Elvisa Presleyho či Little Richarda. Smile, po novom Queen, zaujali publikum výraznou pódiovou prezentáciou, no podľa dobových ohlasov bol spevák kritizovaný za to, že ešte nemá svoj hlas úplne pod kontrolou. Krátko po koncerte si Bulsara zmenil meno na Mercury podľa mýtického božieho posla.

Začiatkom roka 1971 sa stal basgitaristom John Deacon a zostava Queen sa tak skompletizovala. Debutový album nazvali Queen a vydali ho v roku 1973. Prvé ozajstné úspechy dosiahli Queen až tretím albumom Sheer Heart Attack o rok neskôr. No najmä ďalšia štúdiová nahrávka A Night at the Opera (1975), kde je kultová skladba Bohemian Rhapsody. Takmer šesťminútová skladba zložená z troch častí kombinuje tvrdé rockové melódie s opernými nápevmi a vyšplhala sa na prvé miesto britskej singlovej hitparády. Mnoho hudobníkov si neodpustilo jej cover verzie a pravidelne sa umiestňuje v rebríčkoch súťaží o najlepšiu pieseň všetkých čias.

Úspechy sa na Queen valili aj pri ďalších albumoch A Day at the Races (1976), News of the World (1977) s hitmi We Will Rock You a We Are the Champions, Jazz (1978) či The Game (1980). Začiatkom 80. rokov bola tvorba kapely ovplyvnená tanečnou hudbou a funkom a najodvážnejšie ich Queen uplatnili pri – kritikmi a fanúšikmi rozpačito prijatom – albume Hot Space (1982).

S Mercurym aj bez neho

Mercury bol na pódiu energetickou bombou a jeho hlas pokrýval rozsah štyroch oktáv. Asi najslávnejšie vystúpenie kapely bolo v roku 1985 v rámci gigantického koncertu Live Aid, na podporu boja proti hladomoru, ktorý v tom období prepukol v Etiópii. Koncert prebiehal na viacerých štadiónoch súbežne a živý prenos sledovalo približne 1,5 miliardy ľudí zo stoviek krajín sveta. Queen odohrali šesť piesní a ich koncert bol považovaný za vrchol akcie. O dvadsať rokov neskôr ho vyhlásili za najlepší koncert všetkých čias.

K vrcholu hudobnej kariéry Queen patrí podľa mnohých kritikov aj turné Magic Tour k albumu A Kind of Magic (1986). Práve počas neho Queen po prvý raz zavítali za hranice železnej opony, keď vystúpili na budapeštianskom štadióne Népstadion. Posledný koncert s Mercurym sa konal 9. augusta 1986 v britskom Knewborthne a mal 160-tisíc divákov. Freddie Mercury sa o rok neskôr dozvedel, že je HIV pozitívny a kapela prestala koncertovať. Posledný album vydaný za spevákovho života Innuendo (1991) s hitmi The Show Must Go On alebo These Are The Days Of Our Lives je považovaný za jeden z ich najlepších.

Po smrti Fredieho Mercuryho ostatok kapely dlho odmietal pomyslenie, že by mohol speváka Queen niekto nahradiť. V roku 2005, po devätnástich rokoch, však vyrazila kapela Queen na koncertné turné, ale už bez Deacona a Mercuryho, ktorého nahradil britský spevák Paul Rodgers. Práve s ním vystúpili prvýkrát aj v Čechách. O tri roky neskôr vydali album The Cosmos Rocks a od roku 2012 koncertujú s americkým spevákom Adamom Lambertom.

Aj keď väčšina priaznivcov zmeny neprijala a obviňuje zvyšok kapely, že udržiava Queen len kvôli peniazom, o ich vystúpenia je stále veľký záujem. Najslávnejšie obdobie kapely a životný príbeh Fredieho Mercuryho priblížil film Bohemian Rhapsody, ktorý pred dvomi rokmi získal štyroch Oscarov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Freddie Mercury #Queen