SOZA rozdá ceny na jeseň, no galavečer ruší

Od roku 1996 udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) štatistické aj honorárne ceny.

27.06.2020 17:00
debata

Obvykle sa odovzdávajú na slávnostnom galavečere, ktorý sa koná v septembri. Vzhľadom k pandémii koronavírusu sa však v tomto roku ruší slávnostný galavečer a ušetrené prostriedky budú presunuté do Sociálneho a kultúrneho fondu na pomoc členom SOZA postihnutým dôsledkami opatrení štátnych a samosprávnych orgánov. Viac ako 180 členom SOZA bolo doteraz vyplatených viac ako 50 000 EUR.

Keďže Ceny SOZA svojím spôsobom vytvárajú historickú pamäť slovenskej hudby, súčasťou rozhodnutia Dozornej rady SOZA bolo, že kým honorárne ceny za rok 2019 sa budú vyhlasovať spoločne s cenami za rok 2020 až na galavečere v septembri 2021, štatistické ceny za rok 2019 budú vyhlásené ešte v tomto roku.

K odovzdaniu tentokrát nedôjde pred svetlami divadelných reflektorov, ale individuálnou formou na jeseň tohto roka. Tak ako vlani, aj tento rok SOZA zverejňuje širšie nominácie (longlisty) desiatich najúspešnejších skladieb, autorov, zvukových nosičov resp. rozhlasových staníc v rámci štatistických kategórií, nakoľko pre hudobnú i laickú verejnosť presnejšie a plastickejšie zobrazuje obraz slovenskej hudobnej scény. Tieto nominácie vzišli zo štatistického spracovania údajov, ktoré získala SOZA v rámci svojej činnosti.

V desiatke najhranejších skladieb má viacero autorov viacnásobne zastúpenie. Najvia ca teda štyri má textár Vladimír Krausz, ktorý za rok 2018 získal Cenu SOZA vo svojej kategórii. Trojnásobné zastúpenie má Adam Ďurica, dvojnásobné Ivan Tásler a Simona Martausová.

Medzi nominovanými je aj minuloročná najhranejšia skladba – Words speváčky Emmy Drobnej. Vôbec najstaršou skladbou v najlepšej desiatke je Keď ťa stretnem, ktorú po prvý raz nahrala skupina Para ešte v roku 2004 na album Brutálna zostava a jej spoluatorom je aj súčasný bratislavský primátor Matúš Vallo. V tejto kategórii sa vyhodnocuje celkový počet minút, počas ktorých konkrétna skladba bola hraná vo vysielaní slovenských rozhlasových a televíznych staníc alebo bola predvádzaná naživo na vystúpeniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SOZA