Legendárna skupina Free Faces sa vrátila!

Kapela Free Faces počas svojej krátkej existencie v rokoch 1997 až 2001 nahrala dva albumy a odohrala množstvo pre divákov nezabudnuteľných koncertov. Nedávno vydala reedíciu prvého albumu Almost True Story a pred známou predajňou hudobných nosičov Dr.Horák na bratislavskej Medenej ulici spôsobila rozruch. Na autogram legendárnej slovenskej skupiny čakali desiatky fanúšikov.

29.06.2020 16:00
debata (1)
Free Faces v hudobnom dokumente

Bohaté inštrumentálne a skladateľské zručnosti známych slovenských hudobníkov Oskara Rózsu, Andreja Šebana a Marcela Buntaja sa vo Free Faces spojili s hudobným cítením, textami a nekonvenčným speváckym prejavom Maroša Hečka. Nadžánrové skladby s rôznorodými hudobnými vplyvmi vytvorili jedinečný sound, ktorý okamžite po vydaní prvého albumu Almost True Story (1998) oslovil divákov a poslucháčov. Zaujal aj odborníkov a v roku 1999 získali tri ceny Hudobnej akadémie v kategóriách Objav roka, Nahrávka roka a Obal roka.

Free Faces vydali reedíciu svojho prvého albumu... Foto: archív kapely
free faces Free Faces vydali reedíciu svojho prvého albumu Almost True Story s novým obalom aj s bonusovými skladbami. Na snímke zľava: Maroš Hečko, vydavateľ Paľo Maruščák, Andrej Šeban, Oskar Rózsa.

Minulý týždeň, po viac ako dvadsiatich rokoch v takmer kompletnej zostave (bez bubeníka Marcela Buntaja) uviedli Free Faces do života novú remástrovanú edíciu albumu Almost True Story, ktorý prvýkrát vychádza v lmitovanom počte aj na vinylovej LP platni, s novým obalom a doplnený o tri bonusové nahrávky. Prvý impulz na oživenie legendárnej skupiny dal Paľo Maruščák z vydavateľstva Pavian Records.

„Paľo prišiel s nápadom vydať náš prvý album na vinyle, nám sa to hneď zapáčilo a okamžite sme s tým všetci súhlasili,“ povedal Maroš Hečko. Oskar Rózsa dodal: „Malý problém bol s pôvodným obalom. Autora originálnej fotografie sa nám nepodarilo zohnať a tak sme zvolili alternatívu s novým obalom. Urobila ho Nada Božić. Zároveň sme albumu dodali nový zvuk, ktorý sa mástroval z pôvodneho DAT pásu a doplnili ho o tri doteraz nezverejnené nahrávkami, ktoré sa vtedy na album nedostali.“

Vypočujte si ukážku z albumu Free Faces
Návrat legendárnych skupín je väčšinou spojený aj s koncertovaním. V prípade Free Faces je živé hranie po rokoch zatiaľ v štádiu úvah.

„Určite by sme si vedeli predstaviť spoločné hranie, ale potrebuje to viac, než chuť si spolu zahrať. Uvidíme, či sa to podarí,“ upresnil Oskar Rózsa.

Budúcnosť skupiny Free Faces je tak zatiaľ otvorená. Hudobníci sa zhodli na tom, že zatiaľ nič neplánujú a nechávajú to voľne plynúť.

„Nebol by problém sadnúť si do štúdia a nahrať nové veci, ale zatiaľ sme sa k tomu nedostali. Možno to príde. Necháme sa prekvapiť,“ povedal Oskar Rózsa.

Fanúšikovia môžu zatiaľ očakávať len to, že po vydaní reedície prvého albumu by mala nasledovať vynovená verzia druhého albumu La Belle Epoque (2001) aj so záznamom z legendárneho koncertu z PKO v Bratislave v roku 1999 a ďalšími bonusmi… ale potešilo by ich určite aj viac.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Free Faces