Bob Dylan je najstaršou jednotkou britského rebríčka

Americký folkrockový pesničkár Bob Dylan je v 79 rokoch najstarším umelcom, ktorý sa kedy dostal s albumom nových piesní na čelo britského rebríčka.

30.06.2020 14:00
debata
Vypočujte si oceňovaný Dylanov album

Potvrdzuje sa tak, že kritikmi ospevovaný Dylanov 39. album Rough And Rowdy Ways je medzi poslucháčmi veľmi obľúbený.

Na krk legende ovenčenej Nobelovou cenou za literatúru aj desiatimi Grammy dýcha iný veterán žánru. V rebríčku je totiž ako druhý 74-ročný Kanaďan Neil Young s akustickým albumom Homegrown.

Vôbec najstaršou umelkyňou, ktorá sa dostala na čelo rebríčka, však bola v roku 2009 vtedy 92-ročná Britka Vera Lynnová s výberom jej najväčších hitov We'll Meet Again.

Rough And Rowdy Ways je už deviaty album, s ktorým sa Dylan dostal do čela britského rebříčka – takmer 56 rokov potom, ako sa mu to podarilo prvýkrát albumom The Fr eewheelin' Bob Dylan. Ten obsahoval i jeden z ikonických songov 60. rokov Blowin' in the Wind.

Dylan vekovo prekonal svojho kolegu Paula Simona, ktorému sa podarilo ovláduť prestížny britský rebříček v 74 rokoch. S albumom Stranger To Stranger slávil úspech v roku 2016.

Rough And Rowdy Ways je Dylanovým prvým albumom nových piesní po ôsmich rokoch. Hudobný magazín NME nedávno podotkol, že album je zrejme Dylanovým „doterajším najimpozantnejším básnickým vyjadrením“. Kritik ďalšího hudebného časopisu Rolling Stone napísal, že Dylanovi „ťahá na osemdesiatku a jeho tvorivá vitalita je stále ohromujúca a trochu hrozivá“. Zapáľte sviečku za zosnulého Leonarda Cohena – už nemá korunu za najlepší album, ktorý natočil 79-ročný umelec, dodal Rolling Stone.

Tiež ďalší sedemdesiatník Neil Young ukazuje, že svojimi piesňami stále má čo povedať. Jeho album Homegrown je totiž v britskom rebríčku druhý a poráža i nahrávku Chromatica od speváčky Lady Gaga.

„Je to mimoriadny úspech Boba Dylana i Neila Younga,“ povedal podľa BBC Martin Talbot, riaditeľ spoločnosti Official Charts Company, ktorá britské hudobné rebríčky spravuje. „Dokážem si predstaviť, že naozaj nečakali, že sa spoločne dostanú do čela rebríčkov (v roku 2020), keď pred viac sko 50 rokmi začínali,“ poznamenal Talbot.

Dylanovi i Youngovi sa obzvlášť dobre darí predávať svoje albumy na fyzických nosičoch, ako sú vinylové platne a kompaktné disky. Tie tvoria 85 percent predaje ich albumov, zatiaľčo u zvyšku aktuálneho rebríčka desiatich najpredávanejších albumov je to 38 percent.

„Fanúšikovia Boba Dylana a Neila Younga vyrastali v 60. a 70. rokoch, keď ste zašli do svojho obchodu s platňami, vybrali ste si vinylový album a prečítali si text na obale,“ povedal Talbot BBC. „Tí stále chcú hmatovú, osobnú, fyzickú skúsenosť,“ usudzuje Talbot.

Vôbec najstaršou umelkyňou, ktorá sa dostala do čela rebríčka, však bola v roku 2009 vtedy 92-ročná britská speváčka Vera Lynnová s výberom jej najväčších hitov We'll Meet Again. Jej další kompilačný album 100 sa dostal do dvadsiatky najpredávanejších albumov teraz, po jej úmrtí vo veku 103 rokov tento mesiac.
debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Daylan