Pohoda bude tento rok cez internet

Najväčšia stredoeurópska hudobná udalosť roka, akou sa v posledných rokoch stal trenčiansky festival Pohoda, sa pre pandémiu síce presúva na budúci rok, ale hudobní fanúšikovia majú dôvod sa tešiť. Už vo štvrtok 9. júla sa totiž začne on-line festival Pohoda in the Air, ktorý potrvá do nedele 12. júla. Podľa Michala Kaščáka, organizátora festivalu Pohoda, pôjde o plnohodnotné podujatie s premysleným konceptom.

30.06.2020 09:00
Pohoda festival 2018 Michal Kaščák Foto: ,
Riaditeľ festivalu Michal Kaščák na archívnej snímke počas otváracieho koncertu Pohody 2018.
debata

V rámci trojdňového programu vystúpia interpreti ako kanadskí Crack Cloud, ktorí pripravili pre festival audiovizuálne dielo, Belgičania Shht vychádzajúci zo „syntetických basových liniek“ či vtipní holandskí muzikanti a zabávači Bazzookas. Dokopy je naplánovaných päťdesiat slotov a svoje koncerty sprostredkujú umelci on-line zo všetkých kontinentov sveta. Zo San Francisca zahrá sláčikové kvarteto Kronos Quartet. Na Slovensku budú spolu s nimi návštevníci on-line Pohody in the Air vítať slnko, ktoré však bude v San Franciscu v tom čase zapadať. Po záverečnom koncerte zaznie aj tradičná bohoslužba Jonatána Pastričáka. Ten bude počas nej lietať v lietadle nad letiskom. Kaščák prezrádza, že Kronos Quartet budú hrať meditatívne skladby. Hudobníci v Kalifornii budú naživo snímaní zo štyroch rôznych miest.

„V apríli sme si uvedomili, že to, na čom sme celý rok pracovali, sa nebude môcť uskutočniť. Čakala nás nová výzva. Fascinovala nás prázdnota letiska,“ hovorí Kaščák. Preto prišli s konceptom urobiť festival bez účasti divákov – hoci festivaly stoja práve na návštevníkoch. Takto by mala vzniknúť nová forma umeleckej prezentácie. Diváci budú môcť sledovať stream zadarmo, z akéhokoľvek miesta na svete, treba len internetové pripojenie. Kaščák upozornil aj na vystúpenie komorného orchestra mesta Trenčín, ktorý v nových aranžmánoch pre sláčiky zahrá diela Vrbovských víťazov na námestí v Trenčíne. V predpremiére bude uvedený aj film Lucie Kašovej Orchester z krajiny ticha. „Rozhodli sme sa, že nenakrútime o minulom ročníku klasický dokument. Namiesto toho vznikol film o turné prvého afganského ženského orchestra na Slovensku.“

Na letisku odohrá koncert aj Milan Lasica s Dorotou Nvotovou, čím program symbolicky nadväzuje na vlaňajší koncert Bolo nás jedenásť. Lasica a Nvotová budú v priestore letiska celkom sami. Za pozornosť stojí aj kapela Veľká potreba zložená z umelcov štyridsiatnikov a päťdesiatnikov. Predstavia debutový album, kde reflektujú realitu svojej generácie. Michal Kaščák bude na Pohoda in the Air účinkovať s kapelou Mira Tótha Drť. Okrem hudby je pripravený program v bočnom streame. Literárny stan, workshopy či výtvarné dielo vytvorené Ilonou Németh priamo pre letisko. Kuriozitou je napríklad set dídžeja Džbána, ktorý bude hrať v lietajúcom balóne. Viacerí umelci pracujú s priestorom, zaujímavé nápady má aj kapela Tittingur či česká zostava Midi Lidi. Pohoda in the Air poteší aj fanúšikov Donnyho Benéta, ten má totiž na Slovensku veľký fanklub a zahrá preň z Austrálie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda