Dorota Nvotová venovala otcovi novú pieseň Tabak

Jaro Filip odišiel pred neuveriteľnými 20. rokmi, 11. júla 2000. O Dorote Nvotovej a jej vzťahu k otcovi Jarovi Filipovi sa popísalo veľa: podrezané žily po otcovej smrti, absencia otcovskej ruky v detstve. Teraz prichádza s vyznaním samotná Dorota. Otcovi venuje pieseň o tichu, ktoré nastalo, a o spomienkach, ktoré nikdy neboli.

02.07.2020 12:00 , aktualizované: 18:23
debata
Vypočujte si novú pieseň Doroty Nvotovej

"Bolo to krásne a prikrátke,“ spieva Dorota Nvotová vo svojej novej piesni nazvanej Tabak. Pre niekoho je to "trocha silný tabak“, koncentrát, ktorý štípe. Je vyznaním dcéry otcovi, vyrovnávaním sa s jeho smrťou a zároveň jej darom otcovi, ktorý tu chýba už 20 rokov. "Napriek tomu v piesni temnota ani patetický smútok nemajú miesto. Práve naopak, text je vyjadrením o pute, ktoré je nepretrhnuteľné, o krvi, ktorá nie je voda. Je o pevných krokoch a silnom koreni,“ hovorí vydavateľ Alexander Čerevka za Slnko Records. V hudobných motívoch zaznejú aj ponášky na otcove skladby, veď nie nadarmo "nosí jeho boty“. Pesnička má dve verzie, plnú albumovú (4:40 min) a kratší rádiový edit. K audiu ešte čoskoro pribudne klip v réžii Juraja Nvotu.

Dorota Nvotová dodržiava tradíciu anglicko-slovenských názvov svojich albumov. Po predošlých albumoch „Just!“ a „More“ práve pripravuje album „Ten“. V období vyrovnávania sa s neprítomnosťou otca, prítomnosťou syna a novej životnej lásky zapadol názov perfektne. Album bude mať neprekvapivo 10 pesničiek, čím sa okrem iného zaručí jeho napasovanie na vinylovú platňu.

Dorota Nvotová má okrem toho za sebou úspešný projekt Peter a Lucia, na ktorom spolupracovala s Jakubom Ursinym a so skupinou Talent Transport. Z tohto zoskupenia pochádza Marián Slávka (bubny) a Filip Hittrich (basgitara). Ich spolupráca pokračovala na albume More. Na novom albume tvorivý tím rozširuje muzikant a producent Tomáša Sloboda, ktorého už roky obdivuje a až teraz nabrala odvahu osloviť ho. "Tomáš veľmi vhodne dopĺňa to, čo Dorote chýba, resp. odstraňuje to, čo Dorote samej na sebe prekáža – pátos, klišé a kabaretnosť. V tejto tvorivej dvojici sa im darí vyňať z Dorotinej tvorby len samotný koncentrát, bez omáčok a nánosov divadelnosti a dať mu nadčasový hudobný rozmer,“ hodnotí Alexander Čerevka za Slnko Records. Pieseň Tabak je toho živým dôkazom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dorota Nvotová