Britskí hudobníci vyzvali vládu, aby im pomohla prekonať krízu

Paul McCartney, Ed Sheeran či kapela The Rolling Stones sa pripojili k výzve britských hudobníkov, ktorá vládu premiéra Borisa Johnsona žiada, aby pomohla hudobnému priemyslu prekonať následky koronavírusovej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.

03.07.2020 07:00
Paul-Mc Cartney - Glastonbury festival Foto:
Na festivale Glastonbury mal vystúpiť aj Paul McCartney.
debata

„Budúcnosť koncertov, festivalov a stoviek tisíc ľudí, ktorí v tomto odvetví pracujú, vyzerá bledo,“ stojí v liste adresovanom ministrovi kultúry Oliverovi Dowdenovi.

Podľa autorov otvoreného listu sa bude môcť hudobná brandža ku stavu pred pandémiou vrátiť najskôr v roku 2021. Vládna podpora tak vraj bude kľúčová, aby sa zabránilo masovým insolvenciám a zániku celého odvetvia, ktoré má podľa hudobníkov na svete výnimočné postavenie.

V roku 2019 sa podľa autorov výzvy hudobné odvetvie podieľalo na britskej ekonomike 4,5 miliardami libier a naviazaných naň bolo 210 000 pracov­ných miest.

Johnsonova vláda by mala podľa muzikantov okrem iného jasne povedať, kedy bude možné opäť usporadúvať koncerty a festivaly. Firmy a zamestnancov by mala podporiť tiež finančne, aby ťažké obdobie dokázali preklenúť.

Pod výzvu sa podpísalo viac než 1500 hudobníkov, producentov či prevádzkovateľov koncertných hál a klubov. Okrem McCartneyho, Sheerana a kapely The Rolling Stones napríklad i Rod Stewart, Eric Clapton, Bob Geldof, Liam Gallagher, skupina Coldplay, Sting či Dua Lipaová.

Minister Dowden v reakci na otvorený list na twitteri napísal, že obavy hudobníkov chápe a rozumie i tomu, že chcú poznať termín, keď budú akcie znovu povolené. Aby bolo možné jasný plán predstaviť, je podľa neho treba učiniť „veľmi ťažké rozhodnutia týkajúce sa rozostupov medzi ľuďmi, o ktorých vieme, že zachraňujú životy“.

Kvôli opatreniu, ktoré britská vláda pre šírenie koronavírusu zaviedla na konci marca, sa tento rok nemôžu v Británii – rovnako ako v mnohých ďalších krajinách sveta – konať žiadne festivaly a koncerty. Zrušený bol i tento ročník festivalu Glastonbury, ktorý je najväčššou akciou svojho druhu na svete.

Štyri časti Spojeného kráľovstva – Anglicko, Škótsko, Wales i Severné Írsko – o opatreniach proti koronavírusu rozhodujú zvlášť. Teraz reštrikcie v rôznom tempe uvoľňujú. Anglicko, o ktorého postupe rozhoduje ústrední vláda v Londýne, chystá poslednú veľkú etapu rušenia reštrikcií na sobotu.

V Británii zomrelo s covidem-19 podľa posledných informácií celkovo 42 906 ľuidí. Podľa agentúry Reuters, ktorá do svojich dát zahŕńa i prípady, ktoré neboli potvrdené laboratórne, si ale epidémia v krajine vyžiadala takmer 55 000 životov.
debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus