Na festivale Viva Musica! vystúpia mladí hudobní géniovia

Na 16. ročníku medzinárodného festivalu Viva Musica!, ktorý sa v tomto roku uskutoční na viacerých miestach v Bratislave od 1. do 28. augusta a prinesie dvanásť koncertov v podaní slovenských umelcov, uvedú aj oratórium Querela Pacis slovenského skladateľa Vladimíra Godára, koncert dvoch mladých slovenských hudobných géniov, klaviristu Ryana Martina Bradshawa a huslistu Tea Gertlera i argentínske tango v podaní kvarteta Alea.

20.07.2020 07:00
debata
Ryan Martin Bradshaw
Atmosféru letného nočného Buenos Aires v podaní zoskupenia Alea budú môcť záujemcovia a záujemkyne zažiť na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou 14. augusta. Kvarteto v zložení Boris Lenko (akordeón, bandoneón), Stano Palúch (husle), Daniel Buranovský (klavír) a Ján Krigovský (kontrabas) zahrá so špeciálnym hosťom Adrienou Bartošovou to najlepšie z tvorby argentínskeho hudobného skladateľa Astora Piazzollu, známeho aj ako „El Grand Astor“.
Teo Gertler

Piazzolla je považovaný za najvýznamnejšieho skladateľa tanga druhej polovice 20. storočia, tvorcu nového štýlu nazvaného Tango Nuevo, ktorý v sebe zahŕňa aj prvky klasickej hudby a jazzu. Hovorí sa o ňom, že svoje tangá hrával v argentínskych krčmách, kde ho miestni neraz aj zbili, lebo tvrdili, že im kazí ich ozajstné argentínske tango. Napriek tomu je dnes práve jeho meno synonymom argentínskej hudby a tohto celosvetovo obľúbeného tanečného štýlu. Na koncerte s voľným vstupom si budú môcť diváci a diváčky aj zatancovať.

Dvaja mladí slovenskí géniovia, klavirista Ryan Martin Bradshaw a huslista Teo Gertler, ktorí sa v rámci Viva Musica! festivalu predstavia 16. augusta na Nádvorí Starej radnice, majú už na svojom konte víťazstvá z niekoľkých prestížnych medzinárodných súťaží a koncerty na svetových hudobných pódiách v spolupráci so špičkovými svetovými orchestrami a dirigentskými osobnosťami. Na spoločnom augustovom koncerte uvedú v rámci dvoch samostatných polorecitálov diela z tvorby L. v. Beethovena, F. Chopina, P. I. Čajkovského či M. Ravela. Tea Gertlera bude za klavírom sprevádzať klavirista Dušan Šujan.

Jeden z večerov druhej polovice augusta bude patriť aj oratóriu Querela Pacis slovenského skladateľa, muzikológa a hudobného historika Vladimíra Godára. Žalospev pre soprán, alt, bas, miešaný zbor a orchester vznikol pôvodne na objednávku putovného festivalu Europa Cantat a v premiére zaznel v holandskom Utrechte v roku 2009. Inšpiráciu k ideovej rovine oratória skladateľovi poskytol známy renesančný mysliteľ Erazmus Rotterdamský. Témy, ktoré naprieč dielom rezonujú, vyznievajú podľa jeho autora v kontexte dnešnej doby ešte aktuálnejšie ako kedykoľvek predtým. Oratórium Querela Pacis zaznie 21. augusta v priestoroch bratislavského Dómu sv. Martina v podaní sólistov Terezy Maličkayovej, Petry Noskaiovej a Tomáša Šelca v sprievode skupiny Solamente Naturali pod umeleckým vedením huslistu Miloša Valenta a Cirkevného zboru mesta Bratislavy pod taktovkou dirigenta Mareka Štryncla.

Tohtoročný program festivalu Viva Musica! doplnia napokon ešte dva špeciálne koncerty, ktoré organizátori predstavia v najbližších dňoch.

Prehľad dosiaľ zverejnených koncertov 16. ročníka festivalu Viva Musica!

  1. augusta – Karvay, Patkoló, Buranovský, Nádvorie Starej radnice
  2. augusta – Martin Adámek: Recitál, Záhrada Domu Albrechtovcov
  3. augusta – Peter Mazalán: Zimná cesta, Záhrada Domu Albrechtovcov
  4. augusta – Astor Piazolla: Tango Nuevo (voľný vstup), Námestie Nežnej revolúcie
  5. augusta – Gertler, Bradshaw, Nádvorie Starej radnice
  6. augusta – Stroon & VJ Kubriel, Záhrada Domu Albrechtovcov
  7. augusta – Vladimír Godár: Querela Pacis, Dóm sv. Martina
  8. augusta – Paľa, Fančovič, Zrkadlová sieň
  9. augusta – Juraj Bartoš: Classics & Jazz, Nádvorie Starej radnice
  10. augusta – Ľubica Čekovská: Portrét, Stará tržnica
debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica!