Začína festival Trnavské organové dni

Koncert organistu Ilju Voellmy a violončelistky Anniny Voellmy zo Švajčiarska otvorí 24. júla večer v Bazilike sv. Mikuláša festival Trnavské organové dni. Milovníci organovej hudby sa počas nadchádzajúcich týždňov môžu tešiť na celkom sedem koncertov, na ktorých odznejú skladby od obdobia baroka až po súčasnosť.

24.07.2020 12:00
Trnava / kostol / Bazilika sv. Mikuláša / Foto: ,
Trnavské organové dni sa konajú v Bazilike sv. Mikuláša.
debata

„Je to pre nás výnimočný rok, keďže oslavujeme 25. výročie vzniku festivalu a zároveň stále platia obmedzenia. Veríme, že tohtoročný festival bude pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom, užijú si ho naplno a dokonale precítia hudbu a mohutnosť organu,“ povedal organista a zakladateľ festivalu Stanislav Šurin z Bachovej spoločnosti na Slovensku.

Festival pokračuje už v nedeľu 26. júla koncertom slovenského organistu Štefana Iľaša a súboru Il Cuoro Barocco, ktorý sa špecializuje na starú hudbu. Ďalšie koncerty v Bazilike sv. Mikuláša budú počas celého augusta vždy v nedeľu.

Za 25 rokov Trnavských organových dní zaznelo v Trnave viac ako 150 organových koncertov. Organizátori priviedli do Trnavy množstvo renomovaných umelcov, okrem iných skladateľa Petra Ebena, organistov Oliviera Latryho, Daniela Rotha, Davida di Fioreho a ďalších. Aj vďaka festivalu boli zreštaurované organy v Bazilike sv. Mikuláša. Za zreštaurovanie najstaršieho organu v meste získala Trnava ocenenie ministra kultúry za rok 2012.

Medzinárodný festival Trnavské organové dni bude mať pokračovanie aj v septembri. V utorok 29. septembra bude v Štátnom archíve v Trnave otvorená výstava Kráľovský hudobný nástroj v slobodnom kráľovskom meste.
debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava