Nikola Bankov mixuje džezovú modernu s elektronikou

"Každé vystúpenie s mojou kapelou je pre mňa novým dobrodružstvom, aj keď sme mnohé skladby hrali už veľakrát," hovorí Nikola Bankov. Frontman slovensko-dánskeho džezového zoskupenia, ktorý je známy experimentovaním a kombinovaním moderného džezu s elektronickou hudbou, netají, že ho ovplyvňujú aj iné žánre a trendy.

28.07.2020 12:00
20 city sounds Nikola Bankov Foto:
Nikola Bankov Band odštartuje v nedeľu špeciálnu letnú edíciu festivalu City Sounds v bratislavskom Klube pod lampou.
debata

„Snažím sa, aby moja hudba neostala zaseknutá v minulom storočí, ale znela ako z obdobia, v ktorom vznikla,“ pokračuje dvadsaťjedenročný saxofonista, ktorý neustále hľadá nové zvuky a polohy. Koncertom so svojou formáciou Nikola Bankov Band odštartuje v nedeľu špeciálnu letnú edíciu festivalu City Sounds v bratislavskom Klube pod lampou.

Už pred piatimi rokmi získal rodák z Humenného, ktorý aktuálne študuje na prestížnej Royal Academy of Music v Aarhuse, titul Objav roka na festivale Nové tváre slovenského džezu. Na jeseň minulého roku mu v nórskom vydavateľstve AMP Music&Records vydali debutový album Bright Future, na ktorom ako hosť participoval hviezdny americký saxofonista Seamus Blake.

Odborníkov, podľa ktorých je Bankov jedným z najväčších talentov slovenskej i svetovej džezovej scény, očaril „osviežujúci a originálny“ zvuk jeho saxofónu aj chytľavé melódie jeho skladieb. V Bratislave si s ním zahrajú Jonas Gravlund (gitara), August Korsgaard (klávesy), Christian Aagaard Trier (basa) a Jonh Riddell (bicie).

Na tom istom pódiu vystrieda slovensko-dánsku „band“ v pondelok poľské zoskupenie Wojtek Mazolewski Quintet. Štyridsaťštyriročný hráč na kontrabas a basgitaru je jednou z vedúcich osobností súčasnej poľskej džezovej scény. Jeho nekomerčné albumy lámu u našich severných susedov rekordy v predajnosti, so svojím kvintetom odohral už takmer tri stovky koncertov v 31 krajinách sveta. Hoci verný tradíciám z čias zlatej éry poľského džezu dokáže svojou priezračnou tvorbou osloviť aj mladé publikum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #Nikola Bankov