Chasidské piesne budú znieť v Liptovskom Mikuláši

Violončelista a zakladateľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták a jeho priatelia sa živému publiku predstavia v rámci série koncertov JL turné v Liptovskom Mikuláši. V Synagóge 4. augusta predstavia projekt Chasidské piesne.

02.08.2020 07:00
Jozef Lupták Foto: ,
Violončelista Jozef Lupták vystúpi s projektom Chasidské piesne v synagóge v Liptovskom Mikuláši 4. augusta.
debata

Je to mimoriadne komunikatívny a zároveň inovatívny projekt chasidskej hudby, ktorý prináša hudbu, ktorá stáročia vznikala v našom regióne, od Poľska, cez Slovensko, Ukrajinu až po Maďarsko a Rumunsko v novom, umelecky hodnotnom spracovaní.

Úspešný projekt bratislavského rabína Barucha Myersa a popredných slovenských koncertných umelcov, huslistu Miloša Valenta, akordeonistu Borisa Lenka a iniciátora projektu a violončelistu Jozefa Luptáka vznikol v roku 2008. O deväť rokov neskôr naňho nadviazal projekt More Chassidic Songs (Viac chasidských piesní).

Odvtedy zaznel na viacerých významných podujatiach a festivaloch na Slovensku, ale aj v Česku, v Taliansku a vo Švajčiarsku. Oba vyšli aj na rovnomenných CD nosičoch. Okrem chasidskej hudby na koncerte zaznie aj Suita č. 4 pre sólové violončelo od Johanna Sebastiana Bacha v interpretácii Jozefa Luptáka.

„Keď som premýšľal, kde by som rád hral, Synagóga v Liptovskom Mikuláši bola jednou z prvých volieb. Je to fascinujúce miesto, kam netradičné spojenie Bachovej hudby spolu so židovskými melódiami chasidov v našom spracovaní absolútne patrí. Okrem toho, Liptov mi je veľmi blízky aj osobne, chodíme sem s rodinou dlhé roky, máme tu svoje miesto,“ priblížil Jozef Lupták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Jozef Lupták