Viva Musica! láka na tango pred Starou tržnicou aj na tínedžerských virtuózov

Šestnásty ročník bratislavského festivalu Viva Musica! prináša už tradične kvalitu aj príjemné hudobné objavy. Toto leto sa na spoločnom koncerte 16. augusta predstavia dvaja umelci, ktorí patria k najmladším účinkujúcim v histórii festivalu – 12-ročný huslista Teo Gertler a 13-ročný klavirista Ryan Martin Bradshaw. Navyše tri koncerty možno tento rok navštíviť zadarmo. Prvým z nich bude už vo štvrtok 13. augusta koncert flautistky Lenky Molčányiovej.

06.08.2020 10:00
Gertler  Bradshaw  c  Jana Ilko mala Foto:
Tínedžerskí virtuózi - huslista Teo Gertler a klavirista Ryan Martin Bradshaw.
debata

Dramaturgička festivalu Janka Kubandová hovorí: "Festival ponúka návštevníkom každý rok bezplatný vstup na vybrané koncerty. Tento rok to bude koncert Lenky Molčányiovej – Baroque Goes Jazz, ktorý sa uskutoční na Námestí pri nákupnom centre Eurovea. Okrem Lenkinho koncertu máme bezplatný vstup aj na koncert 14. augusta na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou, na ktorom sa predstaví špičkové slovenské kvarteto Alea v zložení akordeonista Boris Lenko, huslista Stano Palúch, klavirista Daniel Buranovský a kontrabasista Ján Krigovský. Kvarteto vystúpi so špeciálnym hosťom, speváčkou Adrienou Bartošovou, a ich koncert bude poctou argentínskemu skladateľovi Astorovi Piazzollovi.

zväčšiť Špičkové slovenské kvarteto Alea v zložení... Foto: Jana Iľko
ALEA mala Špičkové slovenské kvarteto Alea v zložení akordeonista Boris Lenko, huslista Stano Palúch, klavirista Daniel Buranovský a kontrabasista Ján Krigovský zahrá 14. augusta skladby Astora Piazzolu.

Piazzolla vytvoril štýl tango nuevo, ktorý v sebe zahŕňa aj prvky klasickej hudby a jazzu a dnes je práve jeho meno synonymom argentínskej hudby a tohto celosvetovo obľúbeného tanečného štýlu. Vycestovať do Argentíny toto leto asi možné nebude, no atmosféru letného nočného Buenos Aires budú môcť fanúšikovia argentínskeho tanga zažiť u nás práve v tento večer. A ak budú mať chuť, pokojne si budú môcť aj zatancovať.

Voľný vstup bude aj na koncert vo štvrtok 20. augusta na Námestí pri Eurovei, na ktorom predstavíme ďalší hudobný objav, hoci tentoraz nie z prostredia klasickej hudby. V rámci festivalu radi kombinujeme a spájame umelcov z rôznych žánrov. Tento rok sme sa rozhodli pozvať pre mňa absolútny objav tejto sezóny – speváčku Kristínu Mihaľovú a gitaristu Jakuba Šedivého.

Kristin Lash a Jakob Grey Foto: Katarina Bell
viva KRISTIN LASH JAKOB GREY Kristin Lash a Jakob Grey

Pod pseudonymami Kristin Lash a Jakob Grey nedávno vydali svoj debutový album, ktorý predstavia aj u nás na festivale. Zvyčajne koncertujú ako duo, u nás sa však predstavia v koncertnej premiére spolu so sláčikovou sekciou, s vokalistami, basgitarou a perkusiami."

Flautistka spojí barok s džezom

Predstavme účinkujúcich chronologicky. Flauta ako sólový nástroj na festivale Viva Musica! naposledy znela pred dvoma rokmi, keď spolu s hercom Johnom Malkovichom vystúpil aj Talian Massimo Mercelli. Čo môžeme tento rok čakať od Lenky Molčányiovej, pýtame sa dramaturgičky Janky Kubandovej.

"Lenka je veľmi výrazný hudobný i vizuálny zjav. Rovnako virtuózne sa pohybuje na poli klasickej hudby i jazzu, je všestranne hudobne zameraná a i napriek svojmu mladému veku už teraz pôsobí v niekoľkých hudobných zoskupeniach a projektoch. Vyštudovala hru na zobcovej flaute vo Florencii a v Lipsku, absolvovala niekoľko majstrovských kurzov zameraných na interpretáciu barokovej hudby a je zároveň čerstvou absolventkou jazzového štúdia na VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe, kde študovala hru na saxofóne.

Už počas štúdia starej hudby a jazzu rada miešala tieto dva štýly, preto keď sme sa rozprávali o podobe jej koncertu, padla prirodzene voľba práve na repertoár kombinujúci barokovú hudbu s jazzom. Koncert bude pozostávať z Lenkiných vlastných úprav skladieb barokových a jazzových majstrov ako Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Claude Bolling či Oscar Peterson. V programe zaznejú aj originálne podoby diel, ktoré však v obsadení flauta, husle a klavír nadobudnú iný charakter. Lenku na pódiu doplnia ďalší dvaja vynikajúci hudobníci – huslista Janko Kružliak a klavirista Miloš Biháry."

Lenka Molčányiová vystúpi na koncerte Baroque... Foto: Michal Valluš
lenka molcanyiova mala Lenka Molčányiová vystúpi na koncerte Baroque Goes Jazz 13. augusta na Námestí pri Eurovei.

Tínedžerské supertalenty

V nedeľu 16. augusta na Nádvorí Starej radnice o 20.00 h (v prípade nepriaznivého počasia v Moyzesovej sieni na Vajanského nábreží) vystúpia klavirista Ryan Martin Bradshaw a huslista Teo Gertler, ktorí patria k historicky najmladším umelcom v rámci festivalovej histórie. Na spoločnom koncerte sa predstavia ako sólisti.

Ryan má slovensko-austrálsky pôvod, no celý život žije v Bratislave. Od roku 2016 je žiakom viedenskej Universität für Musik und darstellende Kunst v triede profesora Vladimira Kharina pre mimoriadne nadané deti, kde ako jediný študent klavírneho oddelenia získal možnosť hrať pre legendárnu klaviristku Marthu Argerich.

Huslista Teo Gertler debutoval na medzinárodnej scéne ako 8-ročný v roku 2016 na súťaži mladých talentov Luskáčik v Moskve, kde získal druhú cenu. Ako sólista účinkoval s viacerými významnými orchestrami a hudobne niekoľkokrát spolupracoval napríklad aj s Plácidom Domingom či Andreom Bocellim. Na koncerte ho bude sprevádzať klavirista Dušan Šujan, s ktorým Teo pravidelne spolupracuje.

Dramaturgička Janka Kubandová dopĺňa: "I napriek svojmu veľmi mladému veku obaja disponujú mimoriadnou hudobnou zrelosťou, virtuóznou technikou a osobitým štýlom interpretácie. Na svojom konte majú víťazstvá z niekoľkých prestížnych medzinárodných súťaží a spolupráce s viacerými špičkovými svetovými orchestrami a dirigentskými osobnosťami. Návštevníci koncertu si budú môcť v ich podaní vypočuť diela z tvorby Ludwiga van Beethovena, Fryderyka Chopina, Antonína Dvořáka, Piotra Iľjiča Čajkovského či Maurica Ravela.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncerty #klasická hudba #Viva Musica! #virtuózi #Teo Gertler #Ryan Bradshaw