Zaspievajte si s terchovskou muzikou na zastávke!

Čakali ste niekedy na autobus v zastávke, ktorá hrala? V Terchovej hrá muzika jednoducho všade! Hrajúce zastávky nikde inde na svete nenájdete. Unikátny projekt spustili počas tohtoročných Jánošíkových dní.

06.08.2020 16:01
debata
Bratia Muchovci

Terchovská muzika, ktorá je zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, tak zaznie do ucha každému, kto si na zastávke cez aplikáciu v mobile načíta QR kód. A kto pozná noty, vie si ju zaspievať aj z notového záznamu, ktorý zdobí sklenené výplne prístreškov.

V Terchovej nielenže hrajú a spievajú pomaly v každom dome, ale dokonca už aj na autobusovej zastávke. Na piatich zastávkach v obci upúta cestujúcich notový záznam niektorej z terchovských ľudových piesní. Každá z nich sa navyše viaže presne k miestu, kde sa zastávka nachádza.

„Terchová má rekord v počte zachovaných ľudových piesní, takže by sme našou muzikou mohli vybaviť zastávky aj vo dvoch okresoch,“ hovorí hrdo Peter Repáň, otec známeho huslistu. Nemá preto žiadne obavy, že pre ďalšie, ešte neobsadené, sa miestna melódia nenájde.

Hrajúce zastávky v Terchovej sú jedinečné -... Foto: obec Terchová
Terchova - hrajuce zastavky Hrajúce zastávky v Terchovej sú jedinečné - spájajú kultúrne dedičstvo s cestovným ruchom. Na snímke 3D projekcia hrajúcej zastávky.

Jedinečný projekt hrajúcich či, ako to volajú miestni, „spievavých“ zastávok vznikol pôvodne na ochranu vtákov, ktoré nalietavali do sklenených výplní autobusových zastávok. „Obec získala grant, aby sme mohli čeliť úhynom vtákov a spojili sme to s cestovným ruchom a so šírením nášho kultúrneho dedičstva,“ vysvetľuje Peter Cabadaj, šéfdrfamaturg Jánošíkových dní.

Vymyslel koncept notových záznamov s QR kódmi a informačného systému, ktorý turistu oboznámi s tým, kde sa momentálne nachádza, kde sú najbližšie služby a ako sa k nim dostať. Záujemcovia si môžu prostredníctvom QR kódu nainštalovať do svojho mobilného telefónu noty s textom terchovskej piesne, ktorá bezprostredne súvisí s konkrétnym miestom. Ľudia čakajúci na autobus tak môžu vyplniť voľnú chvíľku zaspievaním piesne podľa nôt. A s použitím najnovšej aplikácie (3D projekcia) si návštevníci môžu zaspievať aj so „živou“ (3D) terchovskou muzikou.

Bratranci a sesternice z Repáňovskej muziky. Foto: Archív M. Repáňa
Repanovska muzika Bratranci a sesternice z Repáňovskej muziky.

Ako hodnotí spojenie ľudovej kultúry s modernými technológiami mladý huslista, ktorý sa venuje tradičnej terchovskej muzike? „Z môjho pohľadu je to dokonalý, vydarený projekt, pretože zviditeľňuje Terchovú, každý, kto čaká na zastávke, spozná terchovské piesne, ktoré sprevádzali život ľudí,“ pochvaľuje si Martin Repáň, víťaz folklórnej súťaže Zem spieva a hrdý Terchovčan. Hrajúce zastávky na Jánošíkových dňoch predstavila vo Vyšných Kamencoch muzika Malá Belianka, na zastávke ústredie-autobusové nástupište Zbojband, vo Vrátnej-pod výťahom Repáňovská muzika, v Bielom Potoku-Solisku terchovská muzika Jariabkovci a na zastávke Struháreň-sídlisko Holúbkova Roveň ľudová hudba Jasmínky Vallovej.

Hrajúcich zastávok je v Terchovej zatiaľ päť. A... Foto: obec Terchová
Terchova - hrajuca zastavka v Terchovej 1 Hrajúcich zastávok je v Terchovej zatiaľ päť. A v každej z nich počuť inú muziku, pieseň je vždy zviazaná s konkrétnou terchovskou osadou.

Projekt „hrajúcich“ autobusových zastávok je svojou praktickou využiteľnosťou, originalitou a formou zhotovenia unikátnym dielom. Niečo podobné nikde inde nenájdete. Harmonicky prepája moderné technológie, ekologický rozmer, propagáciu obce, turisticky informačný servis, terchovskú muziku a spev s UNESCOM, vysvetľuje Cabadaj. Nápad využiť terchovskú muziku a piesne z lokality, kde sa nachádza zastávka, vznikol v hlave Petra Cabadaja, notové zápisy poskytol Vladimír Moravčík. Autorom celkového grafického riešenia a technickým realizátorom projektu je Ján Novosedliak – okrem iného tiež dlhoročný výtvarník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni.

Čo je terchovská muzika

Temperamentná terchovská muzika je ústne tradovaná hudobná kultúra nielen zo samotnej Terchovej, ale i z jej okolia. Pre terchovskú muziku je charakteristické 3– až 4-členné sláčikové obsadenie s malou dvojstrunovou basou. Typický je viachlasný spev všetkých muzikantov. Do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva ju zapísali v roku 2013 ako jeden z 257 kultúrnych prejavov z celého sveta. Zo Slovenska je na zozname UNESCO už len fujara, od roku 2005.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Jánošíkove dni