On-line festival Plody doby vstupuje do reálneho sveta

Pôvodne to bol virtuálny festival, dnes sa z neho stáva séria open-air koncertov. Festival vznikol v čase pandémie, keď sa hudobníci z verejných priestorov a koncertných pódií stiahli do svojich domovov. Nikto z nich si nevedel predstaviť, že také niečo príde, ale zrazu to tu bolo.

10.08.2020 18:00
Puding-pani-Elvisovej Foto:
Kapela Puding pani Elvisovej zavŕši sériu koncertov 26. augusta.
debata

Výnimočné riešenie tejto výnimočnej situácie ponúkol on-line festival Plody doby, ktorý sa usiloval, aby kultúra a umenie na Slovensku prežili. Tak hovoria zakladatelia projektu, medzi ktorými sú napríklad fotograf a hudobník Peter Konečný či Ondrej Geče z vydavateľstva Slnko records.

On-line platforma Plody doby streamovala počas apríla a mája 16 koncertov a niekoľko diskusií. Medzi umelcami, ktorí vystúpili na pódiách s prázdnymi hľadiskami pred sebou, boli Andrej Šeban, Sima Martausová, Katka Koščová, Chiki Liki Tu-A, Katarzia či Archívny chlapec. Koncerty boli sprístupnené zadarmo a kto chcel, mohol slovenských umelcov podporiť pomocou iniciatívy Aby kultúra žila, kde sa doteraz celkovo vyzbieralo viac ako 12 000 eur. Výťažok rozdelí občianske združenie Kultur.FM na základe žiadostí umelcov.

Teraz, keď už je situácia voľnejšia, vstupuje on-line festival z virtuálneho priestoru na koncertné pódiá. Prostredníctvom troch open-air podujatí si Plody doby môžu užiť hudobní fanúšikovia na bratislavskej mestskej pláži Tyršák. Prvá akcia sa koná tento štvrtok, 13. augusta o 19.30, keď sa predstaví formácia Ultrazvuk, ktorú tvorí Vec a Tono S. a Darkness Positive. Ďalší štvrtok, 20. augusta, sa bude konať vystúpenie skupiny Para a Korben Dallas a o týždeň neskôr, 26. augusta, zavŕši sériu vystúpení Hex a Puding pani Elvisovej.

Kapacita podujatí je 900 návštevníkov a bude treba prísť aj s ochrannými rúškami na tvári. „Tak ako sme v období karantény priniesli hudbu bezpečne do domovov prostredníctvom on-line prenosov, naším cieľom je naďalej prinášať Plody doby v podobe kvalitných koncertov menších rozmerov v bezpečných a otvorených priestoroch,“ uviedol za organizátorov Ondrej Geče.

debata chyba