Iné Kafe má 25 rokov a je vraj na polceste

Kapela Iné Kafe vznikla v roku 1995 ako bratislavská garážová kapela, no nemala raketový štart. Jej členovi si sami po uliciach vylepovali plagáty o koncertoch a utekali pritom pred policajtmi, neskôr zasa pred fanúšikmi, ktorým sa nepáčilo, že vystupujú v televízii, čo sa im videlo príliš konvenčné.

12.08.2020 07:00
inekafe-2018 Foto:
Skupina Iné Kafe je na scéne 25 rokov a možno sa raz stane legendou, ako Elán či Polemik.
debata

Hviezda kapely však postupne stúpala, skupina vydávala jeden album za druhým a hrala koncerty, až jej punková hudba mäkla do popového mainstreemu. V roku 2006 kapela oficiálne zanikla, keď jej líder zatúžil stať sa dopravným pilotom, odohrala rozlúčkové koncerty v Prahe a v Bratislave. No už o štyri roky bolo Ine Kafe na želanie fanúšikov opäť na scéne. Muzikanti zažili úspech a slávu, predali vyše stotisíc nosičov a práve hrajú na letnom turné. Ako sa koncertuje v časoch korony, hovorí líder Vratko Rohoň.

Oslavujete 25 rokov – je štvrťstoročie pre kapelu málo či veľa?

Je to aj veľa, aj málo. Na jednej strane je to, samozrejme, kopec rokov, kopec pesničiek, radostí aj starostí, koncertov, albumov atď… Na druhej strane sme ale na míle od kapiel ako Olympic či Elán, čo sú naozajstné legendy. Sme tak nejako na polceste…

Stali ste sa úspešnou kapelou, vydali ste 7 radových albumov a predali viac ako stotisíc nosičov, ale váš štart veru nebol raketový. Ako si spomínate na svoje začiatky?

Sme typická garážová kapela, vznikli sme v bratislavskom prístave. Nikto nás nechcel vydať, tak sme si album vydali sami a potom sa to celé začalo. Pri druhom albume sme si vydavateľa už vyberali my.

Za tie roky sa všeličo zmenilo, v krajine, v ľuďoch, aj u vás v kapele. Na čo spomínate najradšej? A prečo oslavujete výročie Ruletou?

Mnohokrát si hovoríme, že to, čo sme s kapelou zažili, je na niekoľko bežných životov. Ťažko vypichnúť, čo bolo „najlepšie“. Určite zásadné míľniky boli prvé single, prvé albumy, klipy, na začiatku demá. Výročie oslavujeme novou skladbou, lebo si myslíme, že ľudí nová tvorba zaujíma viac ako hocičo iné. Proste sme im chceli urobiť radosť – jednak pre našich 25 rokov a jednak pre túto divnú korona situáciu. Proste ich potešiť.

Hrávali ste stovku koncertov v sezóne, na Slovensku aj v Čechách, otvárali ste festivaly, ale na vašu novinku fanúšikovia čakali pomerne dlho – prečo?

Nemáme sa kam ponáhľať, každý album alebo pesnička musí dozrieť a uzrieť svetlo sveta vtedy, keď to proste má byť. Pravdupovediac, máme už pomaly aj problém vtesnať novinky do festivalového programu, lebo už by sme museli vyhadzovať osvedčené hity.

Práve je v plnom prúde vaše letné turné, po mesiacoch izolácie je to asi príjemná zmena. Ako sa vám teraz hrá naživo pred divákmi? A s čím pred nich idete?

V plnom prúde, na aký sme zvyknutí, to bohužiaľ nejde. Každý týždeň sú nejaké lokálne reštrikcie ohľadom hygieny, niektoré koncerty sa prekladajú alebo rušia. Ľudia sa boja kupovať si v predpredaji lístky, lebo nemajú istotu, či sa koncert uskutoční. Na druhej strane – usporiadateľ, ktorý vidí slabý predpredaj, koncert radšej zruší. Čiže sú to spojené nádoby. Žijeme koncertne nie veľmi "easy“ dobu. Ale aj napriek tomu niečo hráme a o to viac si kontakt s ľuďmi užívame. Na koncertoch hráme štandardný best-of program plus nejaká novinka alebo obmena v pár songoch oproti minulým sezónam.

Iné Kafe
Kapela vznikla v roku 1995 v zložení Vratko Rohoň, Mário Chromý, Noro Komada, Rišo Barger, prišli prvé skladby a prvé demo na magnetofón. O rok prišli noví členovia Dodo Praženec (bicie), Mário „Wayo“ Praženec (basa), odišiel M. Chromý, kapela nahrala prvé štúdiové nahrávky a odohrala prvé koncerty, o rok zostavu doplnil Cibi (spev). V roku 1998 Vratko založil vydavateľstvo Shotgun records, kde vyšiel prvý album kapely „Vitaj!“, v rádiách hrali ich prvý singel, nakrútili prvý videoklip a odohrali koncerty na Slovensku, v Česku aj v Nemecku. V roku 2006 kapela oficiálne zanikla, v roku 2010 sa vrátila na scénu. Vydali 7 radových albumov, medzi najúspešnejšie patria Čumil, Je tu niekto?, Príbeh či Bez udania dôvodu. Kapela niekoľkokrát zmenila zloženie, dnes hrá v zostave Vratko Rohoň (gitara, spev), Jozef Praženec (bicie), Vlado Bis (basgitara).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vratko Rohoň #Iné kafe