Festival YouTopia ocení najlepšie slovenské videoklipy

Súťaž o najlepší slovenský videoklip bude novinkou druhého ročníka festivalu videa a hudby YouTopia. Podujatie sa uskutoční v Trnave v Kultúrnom centre Malý Berlín od 21. do 22. augusta.

12.08.2020 14:00
Zrní Foto: ,
Záverečný koncert odohrá kapela Zrní. Sprevádzať ho bude projekcia hry Hrdina, na motívy ich hudby.
debata

„Myslíme si, že súťaž i ocenenie by mohli zvýšiť povedomie o tvorbe videoklipov na Slovensku, o tom, že tu vznikajú kvalitné diela, ktoré obstoja aj v medzinárodnej konkurencii. Je to aj príležitosť na zviditeľnenie tvorcov klipov,“ uviedol dramaturg festivalu Juraj Kovalčík.

V päťčlennej porote zasadnú animátor a režisér Andrej Kolenčík, redaktorka portálu Hudba.sk Michaela Kučová, režisérka Lucia Kašová, propagátor slovenskej hudby Alexander Čerevka a riaditeľ Trnavského rádia Dušan Vančo.

Na Slovensku doposiaľ súťaž tohto druhu nie je. „Videoklip je u nás akoby zaznávaná disciplína a aj počas vyhlasovaní rôznych hudobných cien táto kategória nemá priestor, ktorý by si zaslúžila. Pritom klipy tu sú a ich tvorcovia by mali dostať možnosť spätnej väzby. Bez videoklipu sa dnes už nezaobíde takmer žiadny relevantný interpret,“ konštatoval porotca Kolenčík.

Cenu pre najlepší slovenský videoklip budú odovzdávať v sobotu 22. augusta počas večerného programu festivalu. Po ňom bude nasledovať koncert českej skupiny Zrní sprevádzaný synchronizovanou projekciou hry Hrdina, ktorú na motívy jej piesní vytvoril herný vývojár Dalibor Bartoš.

Premietať sa budú videoklipy, aj bizarné aj tie z karantény, film Kdyby tisíc klarinetů a okrem Zrní zahrajú Klipers, Blame Your Face, Fvck_Kvlt či Jana a ja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #videoklip #festival you topia