Augustová časť One Day Jazz Festivalu štartuje dnes

Na koncerte v Banskej Štiavnici sa dnes ako prvá predstaví formácia Mattia Boyzz. Po nich vystúpia Oskar Rózsa, Zdenka Predná a Ondřej Štveráček.

13.08.2020 15:00
oskar-rozsa-clanok W Foto:
Dnes večer vystúpi na prvom koncerte augustovej časti One Day Jazz Festivalu aj Oscar Rósza.
debata

One Day Jazz Festival pokračuje po sérii štyroch online koncertov a večera so živým publikom v bratislavskom Štúdiu.

Podujatie otvorí formácia Mattia Boyzz, ktorej frontmanom je 16-ročný bubeník a multiinštrumen­talista Mattia Müller. „Moje hudobné začiatky siahajú až do útleho detstva. Ako trojročný som úspešne kradol otcovi jeho gitaru. Neskôr si spomínam, ako som osemročný pricestoval s mamou domov z Talianska a stáli tam rozložené strýkove bubny. Uprosil som otca, aby mi dovolil za ne sadnúť a hneď som sa v tom našiel,“ priblížil svoje hudobné začiatky Müller. Po Mattia Boyzz vystúpia v štiavnickom Amfiteátri Oskar Rózsa, Zdenka Predná a Ondřej Štveráček.

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, Kristína Mihaľová, Peter Lipa a trubkár Ádám Gráf z Maďarska sa fanúšikom a fanúšičkám predvedú v utorok 18. augusta v bratislavskej Starej radnici.

Nasledujúci deň bude festival pokračovať na Kremnickom hrade. Pripravené sú dva koncerty, o 17.30 h. sa predstaví česká hudobníčka Kateřina Chroboková vystupujúca pod umeleckým menom Katta a o 19.30 h. vystúpia Zuzana Mojžišová s projektom Púščana a poľský huslista Adam Baldych.

„Adam je v súčasnosti najväčšou zahraničnou hviezdou na európskej jazzovej scéne. Spolupracoval s takými umelcami ako Joachim Kühn, Lars Danielsson, Helge Lien, Yaron Herman a mnohými ďalšími. Dokonca britský The Guardian sa o ňom vyjadril, že by mal byť ocenený za vytvorenie úplne nového jazyka pre jazzové husle,“ povedal o Baldychovi organizátor One Day Jazz Festivalu Martin Valihora.

Umelecké kvality Zuzany Mojžišovej a Adama Baldycha si 20. augusta vychutnajú aj diváci a diváčky na Bratislavskom hrade. Záverečný koncert augustovej časti One Day Jazz Festivalu doplní okrem spomínanej dvojice unikátne spojenie formácií Dan Bárta & Illustratosphere a Mucha Quartet.

Nadchádzajúce koncerty budú dostupné aj online. „Teší ma, že pokračujeme v myšlienke prepojenia Slovenska so zahraničím, aj tieto štyri koncerty budeme vysielať online do celého sveta. Spolu so Slovenskými inštitútmi v Prahe, Varšave a Budapešti budeme propagovať myšlienky tolerancie, humanizmu a vzájomnej spolupatričnosti prostredníctvom toho, čo ovládame najlepšie – hudby. Aj tieto hudobné fúzie majú ukázať, že sa ako ľudia nedáme zlomiť, ale budeme hľadať cestu, ako prekonať prekážky, ktoré nám život občas prinesie,“ poznamenal Valihora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #One Day Jazz Festival