Godárovo oratórium o vojne a mieri zaznie v Dóme sv. Martina

V piatok 21. augusta sa v bratislavskom Dóme sv. Martina bude konať výnimočný koncert. V rámci festivalu Viva Musica! tu zaznie oratórium Querela pacis skladateľa, muzikológa a hudobného historika Vladimíra Godára.

16.08.2020 08:00
tomas selc mmm Foto: ,
Tomáš Šelc zaspieva áriu Vojak v Dóme sv. Martina 21. augusta.
debata

Jeho oratórium pre soprán, alt, bas, miešaný zbor a orchester vzniklo pôvodne na objednávku známeho putovného festivalu Europa Cantat a v premiére odznelo v holandskom Utrechte v roku 2009. Oratórium o vojne a mieri uvedú v Bratislave v podaní sólistov Terezy Maličkayovej (soprán), Petry Noskaiovej (alt) a Tomáša Šelca (bas) v sprievode orchestra Solamente naturali pod taktovkou Marka Štryncla.

Inšpirované Erazmom Rotterdamským

Skladateľ Godár vysvetlil, že jeho skladbu mali v roku 2009 zahrať na jednom koncerte s utrechtským Te Deum, ktoré Georg Friedrich Händel napísal roku 1713 k oslave uzavretia utrechtského mieru. "Osláviť ukončenie vojny a uzavretie mieru je iste veľmi pekná záležitosť, koniec vojny je však podľa mňa skôr dôvodom na meditáciu o príčinách vojny a hľadaní ideí, ktoré by ju mohli raz a navždy odstrániť z nášho sveta. Narodil som sa roku 1956, jedenásť rokov po ukončení krvavej druhej svetovej vojny. Vytúžený mier priniesol so sebou nové rozdelenie koristi a moja krajina sa rýchlo stala súčasťou víťazného mocenského bloku Sovietskeho zväzu. Ako deti sme sa často hrávali na vojakov a každý chlapec chcel byť partizánom či ruským vojakom. Keď sme potom v auguste 1968 zažili tanky v akcii, už sme sa nikdy nechceli hrať na ruských vojakov; pochopili sme, že tanky v skutočnosti prinášajú smrť a neslobodu.

Vládcovia vždy zdôvodňujú nevyhnutnosť svojich vojen vznešenými cieľmi. Od ukončenia druhej svetovej vojny azda neuplynul na našej zemeguli ani deň bez tohto vznešeného zabíjania. Vládcovia postupne prestali počúvať filozofov, teológov, umelcov i vedcov. Ich myšlienky a postoje by predsa mohli spochybniť vznešenú nevyhnutnosť vojny. Holandský humanista Erazmus Rotterdamský bol asi prvým mysliteľom, ktorý jednoznačne odmietol všetky ospravedlňujúce vznešené ciele vladárov a vo svojich dvoch rečiach – Querela pacis a Dulce bellum inexpertis – označil vojnu za absolútne zlo, ktorého jediným skutočným dôvodom je chamtivosť mocných. Nezmyselné zabíjanie nevinných ľudí nemožno podľa Erazma ospravedlniť nijakou ideológiou či relígiou. Veľmi dobre to vedia práve víťaziaci vojaci, ktorí nevedia nájsť nijaké ospravedlnenie pre svoje minulé vraždenie," uzavrel Godár.

Hrali ho aj na Pohode

Jedným z účinkujúcich na koncerte bude basbarytonista Tomáš Šelc, ktorý nedávno získal Cenu Frica Kafendu za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí. Teší sa, že Godárovo dielo zaznie práve v Dóme sv. Martina. „Oratórium si zaslúži chrámový priestor, nielen kvôli akustike, no bude nás tam veľa, 20-členný orchester, 12 zboristov, traja sólisti. Querela pacis si treba vypočuť – už preto, že ho skomponoval Vlado Godár. Je to človek, ktorý sa stará o slovenskú hudbu, o jej históriu aj budúcnosť. Organizuje aj festival Albrechtina, kde každoročne uvedie okolo 12 koncertov a slovenské skladby, ktoré nikto predtým nepočul,“ hovorí Šelc.

Sám bude spievať áriu číslo dva, ktorá sa volá Vojak. „Text Jana Amosa Komenského je v latinčine, takže som si čítal český preklad. Ten je trochu drastický, znie: Kdy vojna má býti, verbují vojákův. Týchto zbroje pro obranu sau: šišák, rystunk, kterého částky sau: železný náhrdelník, prsník, karvaše, nakolený, rukavice železné s pancýrem a pavezau. Škodna zbroj jest: meč, kord a šabla, které do pochvi se strkují, a na pás anebo pantalýř zavěsují, meč oberučný a tulich… atď.“

Tomáš Šelc už Godárovo oratórium spieval aj v roku 2010, keď ho uviedli na trenčianskom festivale Pohoda. „Britský dirigent Andrew Parrot bol veľmi prekvapený, kam to dielo ideme premiérovať. Bolo to o polnoci, z okolitých pódií znela celkom iná hudba a Parrot, svetová špička v starej hudbe, bol v úžase. Deň po tom som mal vystúpenie v Nemecku a cestou v noci, okolo tretej, som zrazil dva diviaky. Škoda na aute bola 6 000 eur, ale prežil som to v zdraví. Na premiéru tohto diela preto nikdy nezabudnem,“ prezradil spevák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dóm sv. Martina