Festival Jozefa Bednárika prinesie dva dni muzikálových hitov

Leto a prázdniny sú na to, aby si všetci trocha oddýchli. Diváci, ale aj účinkujúci. Pod týmto heslom založil Ján Kubiš pred 13. rokmi tradíciu muzikálového festivalu v kúpeľoch. Tri roky na ňom spolupracoval s Jozefom Bednárikom a po jeho smrti festival nesie Bednárikovo meno. Tento rok sa bude po medzizastávke v Sliači konať opäť v Brusne, 22. a 23. augusta.

19.08.2020 06:00
muzikalovy festival - pavol hammel Foto:
Hosťami Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika boli aj Pavol Hammel a Mirka Partlová.
debata

Ochutnávka z Casanovu, Lehárov kokteil

"Tento rok je kvôli pandémii všetko iné, tri mesiace sme na festivale nemohli pracovať,“ hovorí Ján Kubiš, majiteľ produkčnej agentúry Bluemark a zakladateľ muzikálového festivalu. Diváci však o zážitok neprídu. Muzikálový festival otvorí v sobotu, 22. augusta, program Pocta Jozefovi Bednárikovi, v ktorom si môžu vypočuť výber pesničiek z jeho najznámejších muzikálov. V sobotu zaznejú aj Muzikálové hity Zdeňka Bartáka s jeho najznámejšími melódiami, vrátane ochutnávky muzikálu Casanova, ktorý festival uvedie na budúci rok.

Ján Kubiš (vľavo) s Jozefom Bednárikom na... Foto: René Miko
Muzikalovy festival jozefa bednarika Ján Kubiš (vľavo) s Jozefom Bednárikom na festivale spolupracovali tri roky.

V nedeľu, 23. augusta, sa na koncertných vystúpeniach predstavia mladé talenty aj skúsení herci z Divadla Andreja Bagara v Nitre. Sólisti Štátnej opery Banská Bystrica – Katarína Procházková, Patrícia Solotruková, Dušan Šimo, Šimon Svitok a Martina Svitková – uvedú operetný kokteil namiešaný z diel skladateľa Franza Lehára. Lehár komponoval už v 17 rokoch a svetový úspech dosiahol vo veku 35 rokov premiérou operety Veselá vdova. Medzi jeho najznámejšie diela patria Paganini, Zem úsmevov, Cárovič či Giuditta.

Muzikálový festival pripomenie aj Karla Gotta, jeho piesne zaznejú v podaní Števa Skrúcaného, Felixa Slováčka, Mariána Vojtka, Patrika Vyskočila, Róberta Haláka, Terezy Králikovej a ďalších umelcov. "Náš festival patrí muzikálovej, divadelnej aj filmovej hudbe a Karel Gott sem právom patrí, pretože naspieval skladby do viacerých filmov,“ uviedol Ján Kubiš.

Dracula má 25 rokov

Pôvodne mala byť zlatým klincom programu premiéra českého muzikálu Casanova od Zdeňka Bartáka, tá sa však presúva na budúci rok. "Keďže sa nemohlo dlho skúšať, diváci z neho dostanú aspoň ochutnávku,“ vysvetlil organizátor. Záver podujatia však nebude o nič menej zaujímavý. Bude patriť dielu, ktoré odštartovalo novodobú éru popularity tohto žánru – muzikálu Dracula. 25. výročie uvedenia Draculu si diváci pripomenú koncertom českých muzikálových hviezd Mariána Vojtka, Michaely Noskovej, Natálie Grossovej a Lukáša Randáka.

"Prázdniny sú na to, aby si tam všetci trocha oddýchli. Už 13 rokov trvám na tom, že festival má byť bezprostredný, herci a speváci, ktorí vystúpia, musia prísť preto, lebo chcú, lebo sa tam dobre cítia a oddýchnu si,“ vyhlasuje Ján Kubiš. "Aj keď ešte žil Béďo, bojovali sme, že nechcem žiadne nové kusy, ktoré treba nacvičovať, ale to, čo majú herci a speváci už vyskúšané, čo robia radi a čo je pre nich relax,“ vysvetľuje. Na Muzikálovom festivale sú účinkujúci priamo medzi divákmi, nie sú schovaní niekde v šatni, ale prechádzajú sa medzi ľuďmi a rozprávajú sa s nimi.

Ocenia prvú dámu slovenského muzikálu

V Kúpeľoch Brusno už existuje Terasa muzikálovej slávy, pretože na festivale pravidelne udeľujú Tabule muzikálovej slávy. "Väčšinou čerpám zo zoznamu, ktorý mi zanechal Jozef Bednárik. V roku, keď získal svoju tabuľu, delegoval som naň ďalšie nominácie a on priniesol zoznam asi 24 mien. Ja sa ho držím,“ vysvetlil Ján Kubiš. Sem-tam však urobí výnimku, ako napríklad pri Jožovi Urbanovi, Zdeňkovi Bartákovi alebo Jánovi Greššovi. Ale vždy sú to ľudia, proti ktorým by Bednárik určite neprotestoval, dodáva Kubiš.

Tento rok Tabuľu muzikálovej slávy venujú in memoriam prvej muzikálovej hviezde Slovenska – Gizele Veclovej. Svoje najvýznamnejšie obdobie kariéry odštartovala na Novej scéne v roku 1952 a miesto prvej dámy slovenského muzikálu získala najmä vďaka stvárneniu Dolly Leviovej v slávnom Hello, Dolly, Pani Higginsovej a Pani Pearsovej v My Fair Lady či Goldy vo Fidlikantovi na streche. "Juraj Kukura to vyjadril pekne – zabraňujeme, aby na Slovensku ten, kto odíde, odišiel z pamäti navždy,“ dodal Ján Kubiš.

Ďalšou cenou na festivale je Brusnianska Brusnica. Názov tejto ceny vymyslel Jozef Bednárik a dostávajú ju osobnosti aj inštitúcie za prínos muzikálovej tvorbe, aby si uctili ľudí v brandži. "Keby nebola korona, už by kandidátov na Brusniansku brusnicu nominovali riaditelia divadiel, vždy za najlepší mužský a ženský výkon, na princípe Ceny Thálie,“ hovorí organizátor. Treba si uctiť ľudí, ktorí niečo dokázali a niečo znamenajú – a to je to najmenej, čo môže urobiť jeden festival a jedna jeho cena. Ján Kubiš organizuje Muzikálový festival už roky bez podpory vlády.

Festival sa mal pôvodne konať v Kúpeľoch Sliač a presúva sa na svoje pôvodné miesto, do Kúpeľov Brusno. Vstupenky, ktoré si diváci zakúpili do Kúpeľov Sliač, ostávajú v platnosti, no ak niekomu zmena miesta konania nevyhovuje, vstupné mu vrátia cez stránku, kde vstupenky kupoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Muzikálový festival Jozefa Bednárika