Na Zlatých pieskoch bude znieť reggae

"Reggae nie je mŕtve, ovplyvňuje hudbu naprieč rôznymi kultúrami," tvrdí Anthony B. Štyridsaťročná legenda z Jamajky predstaví v Bratislave svoj nový album King In My Castle. Ikone hudobného žánru, ktorého najpopulárnejším predstaviteľom bol Bob Marley, bude patriť sobotňajšia noc tohtoročného Uprisingu.

28.08.2020 11:00
21 sara lugo uprising HMWMshoot-Web-5 Foto:
Sara Lugo bude headlinerom piatkového večera festivalu Uprising Wakelake Edition na Zlatých pieskoch v Bratislave.
debata

Dostal netradične prívlastok „malý“ z dôvodov, ktoré pozná celý svet. Zmenšenú verziu trojdňového festivalu Wakelake Edition, ktorého hudba sa od piatku do nedele ponesie priestormi Zlatých pieskov v Bratislave, má na svedomí obávaný koronavírus. „Na Slovensku sme toto leto nemali možnosť vidieť veľa zahraničných vystupujúcich. Na Uprisingu ich bude niekoľko,“ uviedol jeden zo zakladateľov a organizátorov festivalu Sveťo Moravčík. S obavami sleduje informácie o možných nových obmedzeniach a pripomína, že všetky odporúčania sú pripravení naplniť na viac ako sto percent.

„Každý môže byť vojakom lásky,“ presviedča Sara Lugo. Tridsaťdvaročná nemecká speváčka s portorikánskymi koreňmi, ktorá je očarujúcou hviezdou európskej reggae scény, bude headlinerom prvého festivalového večera. Na pódiu predstaví s francúzskou producentkou svoj nový projekt. O čom spieva?,,O emó­ciách, ktoré by mohli ľudia poznať, o ktoré by sa mohli podeliť, o otázky, ktoré by sa mohli chcieť spýtať," opisuje. Do Bratislavy neprichádza po prvý raz. Už pred piatimi rokmi si získala slovenské publikum, pred tromi rokmi bola hlavnou hviezdou Uprising Winter Edition.

Publikum naladí slovenská ska-reggae kapela Polemic, ktorá brázdi európske pódiá už viac ako tridsať rokov. Aj mladá slovenská skupina Konekshan, mixujúca reggae s dubom i temperament s pohodou. Hladinu žánru rozvíri tiež G Ras z Budapešti, ktorý do Bratislavy dorazí so svojou novou kapelou The Planetterz.

Predskokanom sobotňajšieho headlinera Anthonyho B bude energické vystúpenie slovenskej reggae skupiny Medial Banana, ktorá s jamajskou ikonou na jeho novom albume spolupracovala. Jej tvorbu ovplyvnila karibská hudba, neohrdne ani prvkami iných žánrov, ako sú funk či džez.

„Posledný festivalový deň bude sviežim koktailom world music, rapu, reggae, dancehallu aj dnb. Hviezdou večera bude česko-americká kapela N.O.H.A, ktorá sa preslávila najmä chytľavým hitom Tu Café,“ spomenul Sveťo Moravčík. Pestré bude zastúpenie domácej scény. V rámci Uprising Wakelake Edition sa predstavia napríklad aj Rida Radar, La3no Cubano, Akustika či Haf & Beyuz ft. Lipa ml. Počas každého z festivalových dní sú pre návštevníkov pripravené tanečné workshopy zamerané na dancehall, afro style a soca music. A diskutovať sa bude aj o histórii a vplyve reggae, hoaxoch či enviromentálnych témach. Za viac ako desať rokov svojej existencie už značka Uprising rezonuje vo svete reggae, bratislavský festival dobre poznajú aj v Kingstone, kde sa tento hudobný žáner narodil. U nás sa počúva od osemdesiatych rokov a aj zásluhou festivalových koncertov sa tu formuje nová generácia jeho priaznivcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #Medial Banana