Netradičné hudobné leto zakončila tradične dobrá Lodenica

Počas tohto hudobného leta sa kvôli koronavírusu uskutočnilo len málo festivalov. Jedným z nich bola Lodenica v Piešťanoch na konci augusta. Festival sa vo svojom 22. ročníku prvýkrát presťahoval na nové miesto a priamo na breh Váhu priniesol tri dni plnohodnotných hudobných vystúpení, ktoré si užívali diváci aj účinkujúci.

31.08.2020 07:00
festival Lodenica Foto: ,
Na archívnej snímke z 21. ročníka festivalu ešte nikto o pandémii a žiadnych obmedzeniach netušil. Aj v ťažkej situácii si tento rok diváci aj účinkujúci užili tri dni dobrej hudby.
debata (1)
Mix hudobných žánrov, aký už niekoľko rokov prináša pôvodný folk a country festival, navodil príjemnú atmosféru, v ktorej pri dodržaní všetkých hygienických opatrení mohli obidve strany zabudnúť na všetky stresy okolo a cítiť sa v „inom svete“, „…akoby sa nič nestalo… a stále bolo všetko po starom“. Tak, ako to na festivale zaspievala vo svojej novinke Hrajte trúbky skupina Vidiek.
Vypočujte si Hrajte trúbky

Trampské piesne, bluegrass, country, legendy

Začiatok festivalu sa niesol v duchu folku a country s trampskou skupinou Pekaringo a country legendou Belasí, ktorí energickou hudbou a známymi hitmi svoj status potvrdili. A prišlo aj na prvé tance v publiku.

Po zmesi bluegrassu, country a úprav ľudových a jazzových štandardov zo „spojených štátov východoslovenských“ od skupiny Žobráci sa na pódium postavila 50-ročná česká country legenda Taxmeni so spevákom Vratislavom Vyskočilom a publikum spievalo skladby Buráky, Nebeští jezdci a ďalšie country evergreeny.

Legendu vystriedala legenda a diváci opäť spievali. Spevák Tomáš Linka je na scéne rovnako dlho ako Taxmeni a so skupinou Přímá linka si popri vlastných skladbách zaspomínal na Honzu Vyčítala a Michala Tučného. Okolo polnoci tak ako vždy na Lodenici vyšlo Slniečko, pretože koncert domácej skupiny už patrí k festivalu tak neodmysliteľne ako Lodenica k Piešťanom.

Tásler spieval s Nedvědom

V piatok došlo ku spojeniu rocku s folkom a so slovenskou hudobnou tradíciou. V týchto žánroch sú u nás „premiantmi“ Edo Klena & Klenoty a skupina Družina. Na Lodenici sa tiež potvrdilo, že hviezdy rôznych žánkov môžu mať to isté pódium aj publikum. František Nedvěd so synom Vojtom a skupinou Tie Break sú hosťami festivalu pravidelne a publikum ich vždy nadšene víta. Tento rok však do programu zaradili okrem očakávaných hitov aj jedno neočakávané prekvapenie: počas koncertu pozvali na pódium Ivana Táslera a spoločne zaspievali menej známu skladbu Nad Sázavou, ktorá pôvodne vyšla v roku 1993 na albume František.

„Pre mňa je to veľmi srdcová pieseň, mám ju veľmi rád. Mám pri nej vždy zimomriavky. Vôbec by mi nenapadlo, že ju tu dnes zaspievame. Ich piesne sú pre mňa legendárne a večné, takže byť s nimi na pódiu a spievať inak, je vždy veľký zážitok,“ povedal Ivan Tásler.

Nad Sázavou

Aj počas hodinového programu IMT Smile nabitého hitmi by sa spoločné spievanie so skupinou dalo hodnotiť minimálne jednotkou. „Pri pohľade z pódia som mal taký dvojaký pocit. Jednak som sa veľmi tešil, že môžeme byť takto spolu, a zároveň mi napadla otázka, kedy sa takto na festivale opäť spolu stretneme. Verím, že to bude skoro,“ povedal po koncerte Ivan Tásler. Ďalšia legenda – skupina Olympic a Petr Janda patria už takmer šesťdesiat rokov k pilierom československej hudobnej scény. No nežijú len zo zašlej slávy, notoricky známe skladby šikovne prestriedali s novinkami a potvrdili, že sú stále dobre fungujúcou kapelou. „Dúfam, že to všetko nepríde znova a my budeme zase sedieť doma. To by sa nám nepáčilo. Počas jari sme nútenú pauzu využili na nahrávanie nového albumu. Bude sa volať Kaťata, vyjde 10. októbra a možno mnohých prekvapíme. Bude poriadne tvrdý, až heavymetalový, prezradil Petr Janda.

Páni v najlepších rokoch

Sobotný program sľuboval humor, ktorým vyplnili svoje vystúpenia skupiny Ploštín Punk a Bukasový masív aj skupina Vidiek. Tá okrem hitov prišla s novinkou Hrajte, trúbky, ktorú nahrali s Bobanom a Markom Markovičovcami zo Srbska. „Chystali sme s nimi turné, ale teraz to nevyšlo. Celkovo sme tento rok hrali málo a tak cvičíme a chystáme nové skladby, ktoré dúfam už čoskoro niekde zahráme,“ povedal „vidiečan“ Janko Kuric.

Premiéru si na festivale tento rok vyskúšal Peter Lipa, diváci ho prijali s nadšením aj napriek pár kvapkám dažďa. „Lodenica sa rokmi stala nadžánrovým festivalom a tak sme sa sem mohli dostať aj my. Mám pocit, že nás tu dobre prijali a cítili sme sa tu veľmi dobre,“ povedal legendárny slovenský džezmen. Pomyselnú bodku za tohtoročnou Lodenicou dali „páni v najlepších rokoch“ so zamatovými hlasmi – Roman Horký so skupinou Kamelot a nekorunovaný kráľ českého bluegrassu Robert Křesťan so skupinou Druhá tráva.

Druhá tráva

Festival Lodenica dokázal aj v tomto pre kultúru neštandartnom roku vytvoriť príjemné miesto, kde sa mohli cítiť dobre návštevníci aj účinkujúci a pri dodržaní všetkých nových pravidiel si dokonale užívali plnohodnotný program.

Organizátorom za to patrí veľká vďaka a veríme, že na budúci rok už bude zas všetko „po starom“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lodenica