Baroková opera pokračuje príbehom krásnej nymfy Dafné

Súbor pre starú hudbu Musica aeterna uvedie v dňoch 2., 4. a 6. septembra predstavenia pastorálnej opery Dafne talianskeho skladateľa obdobia baroka - Antonia Caldaru. Opera zaznie v umeleckom naštudovaní a pod taktovkou umeleckého vedúceho súboru Petra Zajíčka, v réžii Mariany Luteránovej. Ide o 3. ročník projektu Opera aeterna, ktorého cieľom je prinášať slovenskému publiku vzácne a v Bratislave nie často uvádzané barokové opery.

02.09.2020 08:00
záhrada domu Albrecht Foto: ,
Zrekonštruovaná Záhrada Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici č. 1 v Bratislave sa opäť stáva dejiskom koncertov.
debata

Po dvoch úspešných ročníkoch podujatí Opera aeterna, ktoré sa stretli s výnimočným ohlasom publika i odbornej kritiky, pripravil súbor Musica aeterna, hrajúci na dobové nástroje alebo jeho kópie, jeho ďalšie pokračovanie. Tohtoročná Opera aeterna III uvedie v novodobej slovenskej premiére pastorálnu operu Dafne z pera významného talianskeho barokového skladateľa Antonia Caldaru (1670 – 1736).

Caldara v diele zhudobnil smutný mytologický príbeh krásnej nymfy Dafne, ktorá sa pre neodbytnú a neželanú lásku boha Apolóna zo zúfalstva premení na krík vavrínu. Benátsky rodák operu skomponoval v r. 1719 počas svojho pôsobenia v Salzburgu pri príležitosti slávnostného otvorenia prírodného divadla v záhradách zámku Mirabell.

Je to typická slávnostná opera, aká bola populárna na všetkých rezidenčných javiskách tej doby. Libreto pochádza z pera mníchovského básnika Abbate Biaveho. Dej stvárňujú štyria sólisti, ktorým sú zverené aj veľmi náročné hlasové polohy, prelínajúce sa koloratúrami. Jedinou ženskou postavou je Dafne (soprán), nasleduje jej otec (bas), pastier (tenor), ktorý je zamilovaný do Dafne, a Apollo (alt), ktorý hrá hlavnú úlohu (spieval ju kedysi kastrát dvornej kapely). Hudba dokumentuje Caldarov bohatý a všestranný talent, množstvo prekrásnych melódií vždy prispôsobuje deju a jeho najdôvernejším pocitom. Krása melodickej línie, jej umne vystavaný oblúk a rovnováha, ju zaraďujú k najlepším dielam tejto doby.

Vypočujte si úryvok z opery Dafne

Dej pastorálnej drámy, zasadený do čistých prírodných scenérií, bol veľmi vhodným dielom pre slávnostné otvorenie práve prírodného divadla a preto aj organizátori tohtoročnej Opera aeterna III vybrali pre uvedenie opery zrekonštruovanú záhradu domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici v Bratislave, domu, v ktorom v r. 1973 z iniciatívy významného slovenského hudobného teoretika, umelca, organizátora kultúrneho života a hudobného pedagóga prof. Jána (“Hansiho”) Albrechta, súbor Musica aeterna vznikol.

Vypočujte si jednu zo sólistiek Lenku Máčikovú

Sólistami troch operných večerov budú sopranistka Lenka Máčiková, mezzosopranistka Alena Kropáčková, tenorista Matúš Šimko a barytonista Dávid Harant. Operu hudobne naštudoval umelecký vedúci súboru Musica aeterna Peter Zajíček, v réžii Mariany Luteránovej, scénografom je Michal Lošonský a pohybovú spoluprácu realizuje Renáta Ptačin.

Predstavenia sa uskutočnia v zrekonštruovanej záhrade Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici č. 1 v Bratislave v dňoch 2., 4. a 6. septembra 2020 o 20.00 hod. Vstupenky je možné zakúpiť v predpredaji alebo hodinu pred každým predstavením priamo na mieste.

Koncerty projektu Opera aeterna majú ambíciu každoročne prispieť k oživeniu kultúrneho života Bratislavy a obohatiť poslucháčov o nevšedný hudobný zážitok.

Hlavným usporiadateľom koncertov je o.z. Musica aeterna v spolupráci s oy Albrecht forum a BKIS – Kultúrne leto. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia, ktorý realizáciu koncertov podporil z verejných zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Musica Aeterna